Linkovi

Iran i nuklearno  naoružanje - 2004-02-22


Iran je danas priznao da je ilegalnim putem nabavio neke delove svoje nuklearne tehnologije. Po reèima predstavnika iranskog ministrastva inostranih poslova, Hamida Reze Asefija neke od ilegalnih trgovaca su osobe, kako se izrazio, sa indijskog potkontinenta:

“I o tome smo na vreme izvestili Meðunarodnu agenciju za atomsku energiju”.

Iran tvrdi da pomoæu svog nuklearnog programa namerava da proizvede energiju, a ne oružje. Meðutim, Agencija za atomsku energiju kritikovala je Iran zbog toga što nije podnela na uvid sve podatke o svojim nuklearnim postrojenjima. Agencija je otkrila iranske planove za prozivodnju centrifuga p-2 za obogaæivanje uranijuma, dok je Iran priznao da poseduje samo slabije centrifuge tipa p-1. Asefi nije naveo koje su taèno komponente iranskog nuklearanog programa nabavljene ilegalnim putem i dodao da nije poznato poreklo tih komponenti. Asefi takoðe osporava tvrdnju Atomske agencije da Iran skriva tehnologiju za proizvodnju centrifuga:

“Mi smo o p-2 obavestili agenciju na vreme. I kao što sam veæ rekao, to je u svrhu istraživaèkog rada, a ne za proizvodnju. O tome smo takoðe obavestili na vreme”.

Detalji o mreži za trgovinu nuklearnog materijala u Južnoj Aziji poèeli su da izlaze na videlo otkako je glavni pakistanski nuklearni fizièar, Abdul Kadir Khan priznao da je odavao nuklearne tajne Iranu, Libiji i Severnoj Koreji. Pomenuta mreža ukljuèuje i Maleziju gde je jedan biznismen sa Šri Lanke priznao da je tokom 90-tih prodao Iranu tehnologiju za proizvodnju centrifuga u vrednosti tri miliona dolara.

XS
SM
MD
LG