Linkovi

Dodeljeni Oskari za filmska tehnièka dostignuæa - 2004-02-21


Glamur je bio rezervisan za voditelja veèeri, glumicu Dženifer Garner, koja je delovala kao da je donekle zalutala meðu softver dizajnere, istraživaèe i inženjere. Sve ono što je tokom veèeri izgovorila nije je nimalo uplašilo, jer je pre nego što se posvetila glumi studirala hemiju. Dženifer Garner je odrasla u domaæinstvu, u kojem tehnika nije bila nepoznata.

«Moj otac je penzionisani hemièar, sa 37 godina radnog staža, tako da sam tokom detinjstva i mladosti stalno mogla da èujem polietilen i polipropilen i polistirin, jer to je radio za kompaniju «Union Carbide». Znaèi, sve ovo nije baš potpuna novost za moje uši», objasnila je voditeljka.

Nagrade za tehnièka dostignuæa, koje podrazumevaju statue Oskara, kao i specijalno izraðene sertifikate i plakete, dodeljuje Akademija za filmsku umetnost i nauku. Predsednik Komisije za nauku u tehniku, Rièard Edlund, kaže da je veliki pristalica ljudi koje naziva «super-štreberima». Jedna od nagrada otišla je dizajneru kompjuterskog programa uz pomoæ kojeg su stvorene dramatiène scene bitaka, u završnom delu Tolkinove trilogije: «Gospodar prstenova: povratak kralja».

«Takvi programi su ono što omoguæuje da u kadru koji traje èetiri sekunde imate borbu 200 hiljada vojnika. To jesu samo èetiri sekunde, ali publika ih nikad neæe zaboraviti»

Neke od ostalih nagrada dobili su dizajner tehnologije za kontrolu pokreta kamere, i tim koji je stvorio Pro Tools - program za obradu filmskog zvuka. Dejv Lebolt, generalni menadžer kompanije Digidesign, primio je Oskara za softver, za koji tvrdi da æe doneti mnogo novosti u svetu filma.

«Prosto je izvanredno to što je digitalna tehnologija omoguæila ljudima da zadovolje svaku svoju potrebu, bez obzira na budžet. Reditelji sada imaju neverovatno mnogo izbora i mogu brzo da naprave izmene. Ta fleksibilnost potpuno je promenila naèin rada»

Glumica Dženifer Garner kaže da je kao i svi ostali zadivljena novom tehnologijom i onim što ona pruža u pogledu pravljenja filmova u buduænosti.

«Oni mogu sve, što me kao glumicu pomalo plaši, jer mi sada možemo da budemo zamenjeni neèim što je stvoreno digitalno, a ima svoj mozak. To je ono što nas èini pomalo nervoznim», objasnila je Dženifer Garner, dodajuæi da je posebno uzbudljivo ono što je Endi Serkis uradio sa svojom ulogom u «Gospodaru prstenova». «Oèigledno, mnogo se prièalo o tome, ali s dobrim razlogom, jer je odigrao ulogu koja je potom izmenjena u nešto potpuno drugaèije. To je jedna od stvari koju veèeras slavimo», rekla je Garnerova.

Frenk Pirson, predsednik Akademije za filmsku umetnost i nauku, kaže da je nova tehnologija otišla toliko daleko da je teško da æe je producenti, reditelji i scenaristi ikada u potpunosti iskoristiti. On kaže da nauènici i inženjeri stvaraju novi jezik, a da se tvorci filmova u Holivudu trude da ih prate u tome.

XS
SM
MD
LG