Linkovi

Anan protiv izbora u Iraku prije 30. juna - 2004-02-19


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan saglasio se sa stavom Sjedinjenih država da se izbori u Iraku ne mogu organizovati prije naimenovanja prelazne iraèke vlade. Iz sjedišta UN u Njujorku, novinar GA Piter Hajnlajn izvještava da æe privremena iraèka vlada vlast u zemlji preuzeti 30. juna.

Nakon sastanka sa ambasadorima 46 država, Anan je saopštio da æe predložiti da se izbori održe nakon 30. juna za kada je planiran prenos vlasti na iraèku samoupravu.

«Podijeli smo sa ambasadorima, rekao bih opšte mišljenje, da se izbori ne mogu održati do kraja juna, do kada bi trebalo da se obavi transfer suvereniteta na Iraèane», rekao je Anan, izbjegavši da precizira rok u kojem bi se neposredni izbori u Iraku mogli održati. Kratko je rekao «u buduænosti».

Specijalni izaslanik UN Lakdar Brahimi, koji se nedavno vratio iz jednonedjeljne posjete Iraku, rekao je da je današnja Ananova objava, prva u nizu preporuka koje æe generalni sekretar iznijeti. Jedno od goruæih pitanje je i naèin izbora prelazne vlade, ali se ne oèekuje da æe prvi èovjek svjetske organizacije svoj stav o tome saopštiti prije nego se vrati iz Japana, gdje bi trebalo da otputuje sjutra. Ananova preporuka o odlaganju neposrednih izbora kosi se sa željama Ajatole Al-Sistanija, lidera veæinskog naroda - iraèkih šiita. Sistani je pozvao da se na neposrednim izborima izaberu organi vlasti koji æe upravu nad Irakom preuzeti od koalicionioh snaga. Izaslanik UN-a, Lakdar Brahimi, optimistièno oèekuje da æe uticajni šiitski sveštenik prihvatiti Ananove preporuke. «Sa Ajatolom Sistanijem sam imao veoma, veoma dobar razgovor i mislim da i on, kao i svi drugi, smatra da UN neæe uèiniti ništa da mu odmognu. I – ako im nešto preporuèimo – jako vjerujemo da je to iskljuèivo u interesu Iraka.»

Diplomate u UN kažu i da je amerièki plan izbora privremene iraèke vlade na regionalnim zborovima, takoðe odbaèen, zato što su ga diskreditovali sami Iraèani. Amerilki administrator Pol Bremer, danas je rekao da su moguæe sve promjene formule, po kojoj æe se birati nova vlada u Bagdadu. Bremer je dodao da 30. juna ostaje utvrðeni rok za predaju vlasti.

XS
SM
MD
LG