Linkovi

Bela kuæa zabrinuta zbog Irana - 2004-02-19


Bela kuæa je izrazila zabrinutost zbog vesti da su inspektori za oružje Ujedinjenih nacija našli u Iranu delove centrifuge za obogaæivanje uranijuma. Portparol Bele kuæe Skot Meklilen je saopštio da je administracija predsednika Buša “ozbiljno zabrinuta” zbog izveštaja da su inspektori za oružje iz Meðunarodne agencije za atomsku energiju pronašli u Iranu neprijavljenu opremu koja bi mogla da se koristi za obogaæivanje uranijuma.

“Uvek smo govorili da verujemo da Iran razvija program za proizvodnju nuklearnog oružja pod maskom razvoja nuklearne energije u miroljubive svrhe. Zemlja sa veoma bogatim izvorima nafte i gasa kao što je Iran, nema opravdanu potrebu za nuklearnom energijom.”

Portparol Bele kuæe je takoðe rekao da potpuno poverenje u pogledu iranskog nuklearnog programa podrazumeva da ta zemlja treba da se okane obogaæivanja uranijuma i povinuje se dodatnim protokolima koje je prihvatila prošlog novembra, kada je dozvolila proširenje meðunarodnih inspekcija. Meklilen je rekao da amerièki predsednik s nestrpljenjem èeka da èuje naredni izveštaj Meðunarodne agencije o Iranu. Taj izveštaj æe biti podnet iduæeg meseca na sastanku Upravnog odbora Meðunarodne agencije u Beèu, na kojem bi mogla da se usvoji preporuka da se ceo problem iznese pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - zbog moguæeg uvoðenja sankcija. Iran i dalje tvrdi da su sve nuklearne aktivnosti u zemlji iskljuèivo u miroljubive, a ne vojne svrhe.

XS
SM
MD
LG