Linkovi

Pauel: Niko ne veruje da su izbori u Iraku moguæi do kraja juna - 2004-02-18


Amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, izjavio je da administracija predsednika Buša ima “otvoren stav” u pogledu naèina izbora èlanova privremene iraèke vade. Medjutim, on je rekao da su SAD i dalje odluène u pogledu prenosa suvereniteta toj vladi, kao što je planirano, 30.juna.

Sekretar Pauel je izneo svoje primedbe u jeku izveštaja da veæina, mada ne i svi èlanovi iraèkog vladajuæeg saveta, više ne podržavaju ideju regionalnih skupova, koji bi izabrali èlanove privremene vlade, kao što je to predvidjeno planom o prenosu suvereniteta, usaglašenim u novembru prošle godine. U razgovoru sa novinarima, Pauel je rekao da Bušova administracija nije spremna da donese bilo kakvu odluku o tom pitanju, dok ne dobije izveštaj izaslanika UN, Lakdara Brahimija, o politièkoj situaciji u Iraku. Medjutim, Pauel je jasno stavio da znanja da su SAD spremne da prihvate promene postojeæeg plana ukoliko 30-ti juni i dalje bude datum prenosa vlasti Iraku.

“Da li je još uvek najbolji naèin da lokalni skupovi to urade ili taj proces može biti doteran ili na neki naèin modifikovan ? Da li postoji neka druga procedura, koja bi mogla biti korišæena da odrazi volju iraèkog naroda, dok se kreæemo napred? Èekamo da dobijemo izveštaj od generalnog sekretara UN pre nego što donesemo bilo kakvu odluku. Mislim da Vladajuæi savet takodje èeka da èuje izveštaj ambasadora Brahimija, tako da smo otvoreni za sugestije. Medjutim, kao što je ambasador Bremer rekao, odluèni smo da krenemo napred i prenesemo suverenitet do 30. juna ove godine.”

Pauel je izjavio da ” niko ne veruje” da su izbori moguæi do kraja juna, ali je dodao da su oni moguæi do kraja ove godine, ili tokom 2005. godine. Ambasador Brahimi, koji se sastao sa šiitskim vodjom, ajatolom al-Sistanijem, je, kako je izvešteno, došao do sliènog zakljuèka.

XS
SM
MD
LG