Linkovi

Rast amerièke ekonomije za 4,5 odsto - 2004-02-18


Ekonomisti vide pozitivne trendove u amerièkoj ekonomiji, ukljuèujuæi nisku inflaciju i kamatne stope, kao i poveæanu stopu zaposlenosti, i jaèi industrijski sektor. Glavni ekonomista banke LaSalle ABN u Èikagu, Karl Tanenbaum, oèekuje otvaranje 150.000 novih radnih mesta svakog meseca do kraja ove godine. On je naveo nekoliko razloga za spor rast stope zaposlenosti do sada.

“Mislim da je grupa struènjaka identifikovala nekoliko faktora, a glavni je poveæanje produktivnosti. Do toga je došlo usled preusmeravanja radne snage i veæeg ulaganja u opremu i tehnologiju. Kompanije su do sada uspele da odgovore na poveæanu potražnju i zabeležile su porast prihoda, kao rezultat veæe efikasnosti radnika”.

Udruženje je ove nedelje objavilo svoj izveštaj, nakon konsultacija sa 2500 ekonomista širom zemlje. Oni oèekuju da æe vrednost dolara padati umereno, a zatim poèeti postepeno da raste od polovine godine. Pad vrednosti dolara za 50 odsto tokom protekle dve godine, smatra Tanebaum, imao je pozitivan uticaj na ekonomiju.

“Kada vrednost dolara poène da opada, strani proizvodi postaju nešto skuplji ovde u Americi, a naši - jefiniji u inostranstvu. Naš tim ekonomista veruje da æe doæi do poveæanja izvoza do 10 odsto tokom ove kalendrske godine, što predstavlja znaèajno poveæanje u odnosu na ono što se oèekivalo.”

Ekonomisti takodje oèekuju da æe rekordno visok amerièki deficit opasti neznatno, na oko 524 milijarde dolara 2004. godine, ali ne predvidjaju bilo kakve promene nivoa kamatnih stopa narednih nekoliko meseci i veruju da stopa inflacije ove godine neæe biti veæa od 1,6 odsto.

XS
SM
MD
LG