Linkovi

Još jedna pobeda Džona Kerija - 2004-02-18


Prema medijskim izveštajima, bivši guverner države Vermont, Hauard Din, koji se još jednom plasirao na razoèaravajuæe treæe mesto, danas je objavio da se povlaèi iz aktivnog uèešæa u trci za predsednièku nominaciju, mada æe nastojati da oèuva organizaciju svojih pristalica i da vodi kampanju za svoje politièke ciljeve van izbornog procesa. Primarni izbori u Viskonisnu su bili veoma tesni, ali je senator Keri ipak pobedio, sa 40 odsto glasova ispred senatora Edvardsa, sa 36 odsto glasova. Keri je izjavio da je to jedan korak bliže osvajanju predsednièke nominacije.

«Želim da zahvalim biraèima ove velike države što su ovoj kampanji dali novi zamah i omoguæili joj da dalje napreduje».

Mada je senator Keri pobedio, senator Edvards je možda imao najviše koristi od primarnih izbora u Viskonsinu. Time što je prevazišao oèekivanja, Edvards æe privuæi mnogo više pažnje medija i dobiti još snažniji zamah. On je poruèio svojim pristalicama da su juèerašnji rezultati znak da biraæi žele da se trka nastavi.

«Biraèi Viskonsina su poslali jasnu poruku. Ovo je mnogo tešnja trka nego što se mislilo».

Prema izlaznim anketama na biralištima u Viskonsinu, gde su primarni izbori Demokratske stranke otvoreni i za nezavisne biraèe i za republikance, veliki broj stranaèki neopredeljenih biraèa glasao je za Džona Edvardsa, dok je Džon Keri ipak dobio najviše glasova Demokrata. Ove ankete takodje pokazuju da je senator Edvards pridobio podršku biraèa istièuæi pitanja lošeg stanja ekonomije i gubitka radnih mesta zbog toga što su mnoge poslovne korporacije poslednjih godina premeštale znatan deo svojih operacija, a time i radnih mesta, u inostranstvo. Medjutim, senator Keri i dalje ostaje favorit za osvajanje predsednièke nominacije i do sada je osvojio najviše delegata za predsednièku konvenciju Demokratske stranke u julu, ali ipak još uvek ne i veæinu. Sledeæa faza nadmetanja za predsednièku nominaciju Demokratske stranke su predizborni skupovi na Havajima i u Ajdahu i primarni izbori u Juti, sledeæeg utorka, a zatim i odluèujuæi, takozvani «super – utorak», za dve nedelje, kada se primarni izbori održavaju u deset saveznih država, ukljuèujuæi i Kaliforniju, Njujork i Ohajo, koji daju najveæi broj delegata za predsednièku konvenciju.

XS
SM
MD
LG