Linkovi

Sjedinjene Države neæe posustati sve dok se ne ukloni pretnja terorizma - 2004-02-18


Sjedinjene Države neæe posustati sve dok se ne ukloni pretnja terorizma, izjavio je predsednik Džordž Buš na juèerašnjem zboru u vojnoj bazi u Luiziani. Izveštava novinarka Glasa Amerike, Pola Vulfson:

Predsednik Buš je otputovao u vojnu bazu Fort Polk u Luiziani da podigne moral vojnicima. Predsednik je oèigledno uspeo da obodri hiljade uniformisanih vojnika, koji su aplaudirili i uzvikivali pozdrave svom vrhovnom komandantu:

“Svrgnuli smo sa vlasti neprijatelje naše zemlje. Uèinili smo Ameriku bezbednijom!”.

Oko deset hiljada vojnika iz Fort Polka uèestvovalo je u ratu protiv teroirzma, a desetak ih je poginulo u Iraku. Istakavši da je njihovo angažovanje od vitalnog znaèanja, predsednik Buš je naglasio da Amerika neæe biti zatrašena nasiljem, obeæavši takoðe pobedu u ratu protiv terorizma.

“Volja naše zemlje je snažna. Volja naše koalicije je jaka. To što smo zapoèeli, završiæemo”.

Bila je ovo priliku za predsednika da ukaže na postignute uspehe na planu nacionalne bezbednosti. Buš je, takoðe, ruèao sa pripadnicima Nacionalne garde koji æe uskoro da se upute u Irak. Taj susret je planiran pre dužeg vremena, saopštila je Bela kuæa, odnosno mnogo pre kontroverze oko predsednikovog služenja u Nacionalnoj gardi u vreme vijetnamskog rata. Kritièari optužuju predsedednika Buša da nije ispunio svoj rok kao gardista. Meðutim, Bela kuæa je objavila stotine stranica dokumentacije, koje, prema tvrdnjama funkcionera, potvrðuju da je Džordž Buš ispunio sve svoje obaveze u Nacionalnoj gardi.

XS
SM
MD
LG