Linkovi

Najprije potrebno stvoriti ambijent za fer izbore u Iraku - 2004-02-13


Zvaniènik UN-a rekao je danas da je važno da se u Iraku održe izbori, ali je istovremeno izrazio sumnju u pogledu organizacije izbora prije nego što SAD, u junu, predaju vlast Iraèanima. Novinar GA Kirk Troj izvještava iz Bagdada.

Specijalni izaslanik UN-a Lakdar Brahimi rekao je novinarima u Bagdadu da je mnogo važnije dobro pripremiti i organizovati izbore, nego postaviti rok za njihovo održavanje.

«Mislim da smo se svi saglasili da su izbori veoma važni, da je održavanje fer i demokratskih izbora takoðe od najveæeg znaèaja i da datum održavanja izbora mora da se definiše u skladu sa pomenutim preduslovima.»

Ranije danas, Brahimijev portparol rekao je da nema dovoljno vremena da se do kraja juna, odnosno, do prenosa državnog suvereniteta na Iraèane, kvalitetno organizuju opšti izbori. Zvaniènici UN-a su iznijeli te ocjene, nakon susreta sa vodeæim šiitskim sveštenikom Ajatolom Al Sistanijem, u svetom gradu Nadžafu. Al Sistani se protivi amerièkom planu izbora privremenih iraèkih vlasti na regionalnim zborovima. Izaslanik Svjetske organizacije Lakdar Brahimi kaže da Ajatola želi da se državni suverenitet prenese na iraèki narod što skorije.

«Mislim da sami Iraèani žele da im se državni suverenitet vrati što prije i da Ajatola Sistani dijeli to opšte mišljenje. Organizacija izbora je sasvim drugo pitanje. Mi sada radimo na stvaranju preduslova, minimalnih preduslova.»

Lakdar Brahimi je takoðe izrazio zabrinutost u vezi sa amerièkim planom izbora privremene vlade na regionalnim zborovima. Po njegovim rijeèima, SAD i iraèki Vladajuæi Savjet, koji su pripremili tranziciju vlasti, svoj plan moraju znaèajno da unaprijede. Brahimi predvodi prvu misiju otkako je Svjetska organizacija, nakon bombaškog napada na njeno sjedište u Bagdadu, povukla svoju misiju u Iraku. Oèekuje se da æe Brahimi tokom naredne sedmice podnijeti izvještaj generalnom sekretaru UN-a Kofiju Ananu.

XS
SM
MD
LG