Linkovi

Al Kaida u Iraku - 2004-02-13


Koalicione snage u Iraku su uhvatile jednog kurira i pronašle pismo koje je napisao Abu Musab Zarkavi, Jordanac povezan sa teroristièkom mrežom, Al kaidom. Amerièki general, Mark Kimit, izjavio je za “Njujork tajms”, da se u pismu dugaèkom 17 stranica razmatra 25 konkretnih napada na teritoriji Iraka. Den Senor, portparol koalicionih snaga u Iraku, izjavio je da se u pismu traži pokretanje kampanje koju bi podržala Al kaida, kojom bi se šiiti u Iraku okrenuli protiv sunita.

“Izgleda da je glavni cilj, kako piše u ovom dokumentu, da se izazove verski rat da bi se zemlja raspala, da se napadnu šiitske voðe i šiitska svetilišta i njihove verske strarešine, u nadi da æe to izazvati šiite da se svete sunitima, da bi se posle toga umešali i Kurdi. Okreni jednog Iraèanina protiv drugog i nadaj se da æe konaèni rezultat biti krvoproliæe i raspad Iraka”.

Abu Musad Zarkavi u tom pismu priznaje koalicione uspehe u Iraku i neuspeh terorista da pridobiju iraèki narod. “Možemo se spakovati i otiæi u neku drugu zemlju, kao što se dogaða u mnogim zemljama koje vode džihad. Naš neprijatelj je svakog dana sve jaèi, a broj obaveštajnih informacija kojima raspolaže je sve veæi”, piše u poruci Al kaidi. Amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, izjavio je da to pismo razjašnava mnoge stvari.

“Teroristi u njemu opisiju svoje slabosti u pokušajima da podriju koalicione napore. Medjutim, istovremeno, pismo pokazuje da oni nisu odustali, da pokušavaju da prebace u Irak još terorista i stvore nove teroristièke organizacije da bi pokušali da nas pobede”.

Biznismen iz iraèkog grada Sadra, Muhamed Šaæir Džafar, jednostavno zakljuèuje da Iraèani u svemu tome priželjkuju “mirnu savest”.

XS
SM
MD
LG