Linkovi

Putin zapoèeo izbornu kampanju - 2004-02-13


Ruski predsednik Vladimir Putin zapoèeo je svoju izbornu kampanju govorom pred pažljivo odabranim organizatorima kampanje iz cele Rusije. Kako iz Moskve izveštava dopisnik Glasa Amerike Bil Gasperini, Putin je obeæao da æe ukoliko bude ponovo izabran nastaviti svoju dosadašnju politiku.

Ruski predsednik Putin je izašao na pozornicu na mitingu na državnom Moskovskom univerzitetu, koji je prenošen uživo širom zemlje. Podsetio je na politièke i ekonomske nedaæe koje su vladale pre nego što je stupio na dužnost 1999-te, a potom naveo niz statistièkih podataka o privrednom napretku Rusije. No, Putin je takoðe napomenuo da još mnogo posla preostaje.

Putin je istakao da je njegova vlada bila uspešna, ali da nije završila svoj posao. Ustvrdio da su uspešno ugušeni separatistièki pobunjenici u Èeèeniji, mada se tamo borbe nastavljaju. Putinov nastup je neke od prisutnih podsetio na partijske kongrese iz sovjetske ere, kada su funkcioneri držali govore pred lojalnim partijskim èlanstvom. Putin je delovao kao da žali za sovjetskim danima - kada je rekao da je raspad Sovjetskog Saveza bio nacionalna tragedija ogromnih razmera. Svoje izborne kampanje zapoèelo je i šest Putinovih rivala, ali ne govorima o goruæim pitanjima, nego ukazivanjem da su politièke rasprave u današnjoj Rusiji besmislene. Putin je prošle nedelje saopštio da neæe uèestvovati u javnim debatama. Kandidat Komunistièke partije, Nikolaj Haritonov, prigovara da Putinu nisu potrebne debate jer kao predsednik svakodnevno dobija publicitet na državnim medijima. Haritonov je takoðe istakao da Putin uskraæuje ruskom narodu pravo da bira. Veæina Putinovih izbornih rivala su politièki anonimne osobe sa podrškom manjom od 10 odsto biraèa. Prema svim dosadašnjim anketama, Putina podržava 70 odsto Rusa i oèekuje se da æe sa tolikim procentom i pobediti na izborima 14. marta.

XS
SM
MD
LG