Linkovi

Pensilvanija poprište jedne od glavnih bitaka pred ovogodišnje predsednièke izbore - 2004-02-12


Predsednikovo putovanje u glavni grad države Pensilvanije Herisburg, bio je njegov 25. dolazak u tu državu otkako je stupio na dužnost. Podsetimo da je Buš s malom razlikom izgubio u Pensilvaniji na izborima 2000, a da je u ovogodišnjoj kampanji pobedu u toj državi odredio kao važan cilj. Pensilvanija je zahvaljujuæi velièini stanovništva jedna od šest glavnih država na predsednièkim izborima. U ovom trenutku, jedno od glavnih politièkih pitanja je nezaposlenost, buduæi da je od dolaska Džordža Buša u Belu kuæu, u Pensilvaniji zatvoreno 85 hiljada radnih mesta. Predsednik tvrdi da se zahvaljujuæi rekordnim poreskim olakšicama koje sprovodi, ekonomija poboljšava i otvaraju nova radna mesta. Uprkos recesiji, teroristièkim napadima, korporativnim skandalima i ratu i Avganistanu i Iraku, predsednik Buš je objasnio ðacima u Pensilvaniji da se ekonomija poboljšava.

“Vidite, brojèani pokazatelji su dobri. Ali ja ne brinem o ciframa, nego o ljudima. Ljudi i dalje traže posao, jer su radna mesta prebaèena u inostranstvo. Mi u ovoj zemlji treba da uèinimo nešto u vezi sa tim.”

Nestranaèki Istraživaèki centar “Kistoun” u Pensilvaniji, tvrdi da je broj novootvorenih radnih mesta za 57 hiljada manji od projekcija administracije predsednika Buša i, takoðe, da su nova radna mesta u toj državi u proseku plaæena 23 odsto manje od poslova koje zamenjuju. Najnoviji vladini ekonomski podaci ukazuju da se broj nezaposlenih na nacionalnom nivou poveæava, a da je broj rasprodaja u proteklom mesecu opao. Ekonomisti su predviðali da æe u skladu sa rastom ekonomije oba parametra imati uzlaznu liniju. Predsednik Buš je ponovo zatražio od Kongresa da usvoji ekonomski plan koji obuhvata veæi broj sporazuma o slobodnoj trgovini, zakonske reforme, niže cene zdravstvenih usluga i stalno smanjenje poreza. Oèekuje se da æe na ovogodišnjim predsednièkim izborima glavne teme biti ekonomija i rat u Iraku. Dok kampanja dobija zamah, Bela kuæa nastavlja da odbacuje optužbe demokrata u vezi sa predsednikovom vojnom službom u vreme Vijetnamskog rata. Buš je služio u Nacionalnoj gardi, koja je dobrovoljna državna milicija - obièno sa skraæenim radnim vremenom. Predsednik Nacionalnog odbora Demokratske stranke, Teri Mekaulif, optužio je predsednika Buša da od maja 1972. do maja 1973, nije bio na dužnosti u Nacionalnoj gardi u državi Alabami. Bela kuæa je ove nedelje pokazala platne spiskove koji pokazuju da je Džordž Buš dobijao novèanu nadoknadu za svoje služenje u tom periodu i stomatološku dokumentciju koja pokazuje da je januara 1973. bio na zubarskom pregledu u gardijskoj vazduhoplovnoj bazi. Tokom današnjeg putovanja predsednièkim avionom “Er fors 1” do Pensilvanije, portparol Bele kuæe Skot Meklilen je izjavio da su ti zubarski dokumenti još jedan dokaz da je predsednik Buš ispunio svoje gardijske obaveze.

XS
SM
MD
LG