Linkovi

Stabilnost Avganistana - 2004-02-10


Predsednièki i parlamentarni izbori u Avganistanu planirani su za jun. Sjedinjene Države se zalažu za uspostavljanje stabilne i odgovorne avganistanske vlade koja nikada više neæe davati utoèište teroristima. Reèima predsednika Džordža W. Buša, Sjedinjene Države u tim nastojanjima nisu same.

”Ujedinjene nacije su prijatelj avganistanskog naroda. Dostavljaju namirnice, medicinske potrepštine, pomažu izbeglicama da se vrate kuæama, daju savete za novi Ustav zemlje i pomažu u pripremama za opšte izbore. Nato je preuzeo kontrolu nad snagama bezbednosti u Kabulu koje su predvidjene mandatom Ujedinjenih nacija.Naši napori za obnavu te zemlje se nastavljaju“.

Meðutim, ozbiljnih problema i dalje ima. Od deset miliona Afganistanaca sa pravom glasa, do sada je svega 670 hilljada njih stavljeno na biraèke spiskove. Ujedinjene nacije rade na pedeset i devet izbornih mesta i sa 231- im timom za popis glasaèa. Kada se poprave vremenski uslovi službenici Ujedinjenih nacija æe to uèiniti i u selima.

Još jedan važan problem je avganistanska privreda. Nastavak pomoæi je neophodan. ”Zapali smo u zaèarani krug“ kaže Jueuf Paštun, guverner Kandahara. ” Ako ne bude novca za obnovu ” kaže,”nema ni obnove“. Sjedinjene Države daju milijarde dolara pomoæi za Avganistan, a veliki doprinos daju i drugi meðunarodni donatori, koji æe se sastati sledeæeg meseca radi prikupljanja dodatnih sredstava.

Nekoliko kljuènih projekata u obnovi zemlje je veæ završeno. Meðu njima su ponovno otvaranje autoputa Kabul- Kandahar i tunela Salang koji vodi od Kabula na sever zemlje. Meðunarodni monetarni fond je izvestio da je avganistanska privreda zabeležila rast u 2003-oj od 30 odsto i za ovu godinu predviða rast od 20 odsto. Novi bankarski zakoni i druge mere prilagoðeni su kako bi se olakšalo investiranje u Avganistanu.

Ostaci talibanskog režima i terorista Al Kaide još uvek predstavljaju ozbiljnu pretnju Avganistancima. Sa tom pretnjom hvataju se u koštac vojnici koalicionih snaga i pripadnici nove avganistanske nacionalne armije, a u saradnji sa nemaèkom vladom obuèavaju se i opremaju nove avganistanske policijske snage. Teroristi i njihovi saveznici najviše strahuju i bore se protiv napretka jer znaju da æe se slobodni ljudi opredeliti za nadu, a ne mržnju, za mir, a ne nasilje.

XS
SM
MD
LG