Linkovi

Keri nastavlja da niže uspehe - 2004-02-09


Rezultati Džona Kerija sve su bolji i bolji. Do ovog trenutka on je pobedio u deset od dvanaest preliminarnih ili stranaèkih izbora. Jedine dve države u kojima je izgubio su Južna Karolina i Oklahoma, obe u južnom delu zemlje. Ali jug bi uskoro mogao da se pokaže prijemèivijim za Kerija. Ankete pokazuju da je favorit i na sutrašnjim preliminarnim izborima, u južnim državama Virdžiniji i Tenesiju.

Kerijeva pobeda u obe ili jednoj od dve pomenute države bila bi gorka vest za senatora iz Severne Karoline, Džona Edvardsa, koji raèuna na svoje južnjaèko poreklo u nastojanju da osvoji dobar deo od 2162 delegatskih glasova potrebnih da se osigura nominacija Demokratske stranke. Govoreæi u nedelju u jednoj od televizijskih politièkih emisija Edvards je rekao da ga ne plaši trenutna velika prednost senatora Kerija:

”U utorak imamo izbore u Tenesiju i Virdžiniji, a onda prelazimo u Viskonsin. Posle toga ostaje da se izabere još oko 75 odsto delegata. Prema tome, to je dugoroèan proces koji æe potrajati još neko vreme.“

Senator Edvards je na izborima u subotu osvojio treæe mesto u Mièigenu, a èetvrto u državi Vašington. Drugi ozbiljniji rival senatoru Keriju, Hauard Din, takodje pokazuje optimizam uprkos tome što ni jednom nije pobedio ne nekim od dosadašnjih izbora. Takodje govoreæi u jednoj od politièkih TV emisija Din je rekao da osvajanje drugog mesta u Mièigenu i Vašingtonu pokazuje da njegova kampanja ponovo hvata zalet:

”Naša osvajanja drugog mesta predstavljaju bolji plasman od bilo kog, posle izbora u Nju Hempširu. Poèeli smo da beležimo bolje rezultate. Pošto je do sada izabrano samo oko 15 odsto delegata pitam se da li demokrate zaista žele da izaberu nekoga o kome ne znaju baš mnogo.“

Džon Keri sada ima obezbedjene glasove više od 400 delegata, što je više nego dvostruko koliko ih ima njegov najbliži rival, Hauard Din.

XS
SM
MD
LG