Linkovi

Teroristièki napad u moskovskom metrou - 2004-02-06


Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da Rusija ima striktnu politiku nepregovaranja sa teroristima i odbacio bilo kakvu moguænost obnavljanja razgovora posle današnje smrtonosne eksplozije u moskovskom metrou.

Predsednik Putin je ponovo iskljuèio moguænost bilo kakvih razgovora sa teroristima, ukljuèujuæi i voðu èeèenskih separatista Aslana Mashadova, jer smatra da bi to samo podstaklo novo nasilje. U izjavi koju je prenela ruska televizija, predsednik Putin je podsetio da se posle nasilja poput današnje eksplozije redovno upuæuju novi pozivi za pregovore sa èeèenskim separatistima. Ruski predsednik je istakao da ga to navodi na pomisao da su svi koji upuæuju takve pozive indirektno povezani sa Mashadovom i potom nedvosmisleno saopštio da Rusija odbija da razgovara sa teroristima.

Predsednik Putin je objasnio da Rusija ne razgovara sa teroristima nego ih - kako se doslovno izrazio - “uništava”. Podsetimo da se uprkos njegovim obeæanjima da æe istrebiti èeèenske teroriste, gotovo svakodnevno dogaðaju napadi u Èeèeniji i obližnjim regionima, a sada sve èešæe i u Moskvi.

U medjuvremenu, amerièki predsednik Buš i ruski predsednik Vladimir Putin, saopštili su da æe pojaèati borbu protiv terorizma posle današnje eksplozije u moskovskom metrou u kojoj je poginulo najmanje 39 ljudi, a povreðeno više od 130. Amerièki predsednik je tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Rusije izrazio sauèešæe ruskom narodu i najoštrije osudio eksploziju koja se dogodila u vozu tokom jutrošnje gužve prilikom odlaska na posao i izazvala požar. Zamenik moskovskog gradonaèelnika, Valerij Šancev, izjavio je da je eksplozija imala snagu od oko 5 kilograma trinitrotoluola. Oko 700 putnika je moralo da se evakuiše i pešaèi po mraku dva kilometra. Policija i nadležni su izneli pretpostavku da je reè o samoubilaèkom napadu, mada agencija “Interfaks” prenosi da se istražuju razlièite moguænosti. Takoðe se traga za muškarcem za koga se pretpostavlja da je povezan sa napadom. Putin je sugerisao da su za eksploziju odgovorni èeèenski separatisti, ali je njihovo voðstvo izdalo saopštenje u kojem osuðuje napad i demantuje umešanost.

XS
SM
MD
LG