Linkovi

Buš ponovo pravdao napad na Irak - 2004-02-06


Amerièki predsednik Džordž Buš je još jednom pravdao svoju odluku da krene u rat sa Irakom. Novinarka Glasa Amerike Pola Vulfson izveštava da je predsednik juèe u Èarlstonu, u Južnoj Karoilini , izmeðu ostalog rekao da je oslobaðanje Iraka pravedan i opravdan èin.

U Èarlstonskoj luci, u blizini patrolnog broda obalske straže, predsjednik je podsjetio na rezultate njegove politike u domenu nacionalne bezbjednosti.

“To sam obeæao ovoj zemlji, i neæu stajati po strani, nadajuæi se najboljem, dok opasnost prijeti“.

Predsednik Buš je rekao i da je svrgnuti iraèki voða Sadam Husein dokazao da je namjeravao i želio da upotrebi oružje za masovno uništavanje. On je, tom prilikom, citirao bivšeg šefa amerièkog inspektorskog tima za iraèko oružje, Dejvida Keja, koji je rekao da možda neæe biti pronaðene veæe kolièine zabranjenog oružja.

“Kao što je rekao šef inspektorskog tima, još nismo našli veæe kolièihne oruèja za koje smo verovali da je u Iraku. Ipak, istraga je pokazala neke od planova iraèkog diktatora.“

Predsednik Buš je iraèki arsenal zabranjenog oružja naveo kao kljuèni razlog za vojnu intervenciju. U obraæanju u Južnoj Karolini, Buš nije rekao da to oružje nikada neæe biti pronaðeno, veæ se fokusirao na druge dokaze do kojih su došli istražioci - dokaz da je Irak mogao da proizvede hemijsko i biološko oružje i da je pripremao da to oružje upotrebi.

“U sva prethodna saznanja i ono što znam danas, Amerika je ispravno postupila“

Predsednik je rekao da Amerika mora ostati u ofanzivi u ratu protiv terorizma - i na svojoj teritoriji, i u inostranstvu. Buš je posebno ukazao na bezbednost amerièkih luka, naglasivši da je upravo Èarlston jedno od najzauzetijih pristaništa za teretne brodove.

“Namjeravamo da smrtonosno oružje oduzmemo svim našim naprijateljima i da ono bude daleko od naših obala“

U avionu, od Vašingtona do Èarlstona, portparola Bele Kuæe Skota Meklilena, novinari su pitali da li je predsednikova agenda uslovljena demokratskim primarnim izborima, s obzirom da je nedavno bio u Nju Hempširu, a juèe i u Južnoj Karolini. Meklilen je rekao da se primarni izbori održavaju širom Amerike, a da æe predsednik, nezavisno od toga, obilaziti zemlju i govoriti o poboljšanju ekonomske i nacionalne bezbjednosti.

XS
SM
MD
LG