Linkovi

Džordž Tenet, energièno brani predratne podatke amerièkih obaveštajnih službi - 2004-02-05


Direktor amerièke Centralne obaveštajne agencije, Džordž Tenet, energièno brani predratne podatke amerièkih obaveštajnih službi o navodnom iraèkom oružju za masovno uništavanje, ali priznaje da su i dalje bez odgovora mnoga pitanja o razlozima zbog kojih takvo oružje još nije pronaðeno. Novinar Glasa Amerike Nik Simeone izveštava da je Tenet istupio samo nekoliko dana pošto je bivši šef amerièkih inspektora za naoružanje zakljuèio da Sadam Husein verovatno nije imao zabranjeno oružje u vreme prošlogodišnje invazije na Irak.

Džordž Tenet je ukazao da je pre poèetka rata jedna stvar bila jasna - analitièari amerièkih obaveštajnih službi su bili uvereni da Irak pokušava da razvije zabranjeno oružje i da je u nekim sluèajevima imao uspeha u tome.

“Oni nikada nisu rekli da postoji neposredna opasnost. Više su tvorcima naše politike dali jednu objektivnu procenu surovog diktatora, koji je i dalje pokušavao da vara i razvije programe kojima bi mogao neprekidno da nas iznenaðuje i ugrožava naše interese.”

Premda je rekao da je lov za zabranjenim oružjem daleko od završetka, Tenet je uslovno podržao zakljuèak do kojeg je došao doskorašnji amerièki inspektor za naoružanje, Dejvid Kej.

“Moj uslovni zakljuèak danas jeste da je Sadam imao nameru i sposobnost da civilnu industriju brzo pretvori u proizvodnju hemijskog oružja. Ipak, još nismo pronašli oružje koje smo oèekivali. Jasno je da još nismo pronašli ni biološko oružje.”

Direktor Centralne obaveštajne agencije je demantovao tvrdnje da je na amerièke analitièare obaveštajnih materijala vršen pritisak da donesu zakljuèke koji bi opravdali glavni razlog administracije predsednika Buša za invaziju na Irak.

U meðuvremenu, predsednik Buš je ponovo ustao u odbranu svoje odluke da izvrši invaziju na Irak, ustvrdivši da je svet time uèinio bezbednijim. Novinar Glasa Amerike Skot Sterns javlja da je predsednik uzvratio na kritike zbog neuspeha u traganju za oružjem za masovno uništavanje u Iraku, buduæi da je navodna opasnost od tog oružja bila glavni razlog za odlazak u rat.

Predsednik Buš je istakao da je osloboðenje Iraka èin pravde, oslobaðanje ugnjetenog naroda od zlog režima i uklanjanje izvora nasilja i nestabilnosti na Bliskom istoku.

“Znajuæi ono što sam znao onda i znajuæi ovo što sada znam, Amerika je postupila ispravno u pogledu Iraka.”

Predsednik je pre rata rekao da bi Irak mogao da pomogne teroristima da se domognu hemijskog i biološkog oružja. Neuspeh u pronalaženju bilo kojeg od tih oružja do ovog trenutka, pokrenuo je pitanje pouzdanosti obaveštajnih podataka koji su korišæeni za pravdanje rata. Obraæajuæi se svojim pristalicama u Èarlstonu u Južnoj Karolini, predsednik Buš je rekao da je Sadam Husein bio opasan jer je imao nameru da naoruža svoju zemlju oružjem za masovno uništavanje.

“Imali smo izbor. Ili da poverujemo jednom ludaku ili da preduzmemo akciju da odbranimo amerièki narod. Suoèen sa tim izborom, uvek æu se opredeliti za odbranu Amerike.”

Amerièki predsednik je pristao da imenuje komisiju koja æe da uporedi predratne obaveštajne podatke sa onim što trupe Sjedinjenih Država sada nalaze na terenu.

XS
SM
MD
LG