Linkovi

Kofi Anan o uspostavljanju prelazne vlade u Iraku - 2004-02-04


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan, ostavlja otvorenom moguænost da se produži krajnji rok, koji je za sada predviðen za kraj juna, za uspostavljanje prelazne vlade u Iraku. No, kako dopisnik Glasa Amerike, Piter Hajnlajn, izveštava iz sedišta Ujedinjenih nacija, i dalje se neæe menjati rok za održavanje opštih izbora do kraja iduæe godine: Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Kofi Anan, odbio je da kaže kada bi tim svetske organizacije mogao da ode u Irak da bi rešio spor oko naèina i vremena za uspostavljanje prelazne vlade. Dodao je da ga i dalje najviše brine bezbednost uz još neke probleme. ... Ali pošto je ostalo manje od pet meseci do krajnjeg roka za prenos vlasti prelaznoj vladi, Anan je priznao da je vreme sada veoma važno. ... Kada se prošlog meseca sastao sa liderima Koalicione privremene vlasti, i èlanovima iraèkog Vladajuæeg saveta, smatralo se da je 30. juni konaèni krajni rok. Ali, dan posle sastanka sa funkcionerima Bušove administracije u Vašingtonu, generalni sekretar Anan naveo je da bi moglo doæi do odlaganja :

”Kada smo se sastali sa predstavnicima Koalicione privremene vlasti, i iraèkog Vladajuæeg saveta, obe strane su potvrdile da ne treba menjati krajnji rok, predviðen za 30. juni. Ali, mogli bismo da iznesemo druge moguænosti koje bi mogli da razmotre i koje bi mogle da im pomognu da uspostave prelaznu vladu. Sada radimo na sporazumu izmeðu njih. Ukoliko žele da izmene dosadaðnji okvirni sporazum, naravno da moramo da razmotrimo tu moguænost. ”

Anan je rekao da tim koji šalje u Irak treba da reši politièka i tehnièka neslaganja oko naèina i vremena za prenos vlasti. Nagovestio je da æe to verovatno biti složen i dugotrajan proces kako bi se postigao sporazum prihvatljiv za sve strane:

”Razmatramo pitanje koje se smatra tehnièkim, ali je takoðe i veoma ispolitizovano. Ta dva aspekta se ne mogu razdvojiti. U okviru tog procesa, moramo da razgovaramo sa nekim od lidera da bismo videli o èemu možemo da se složimo, da bi smo mogli da napredujemo ka uspostavljanju prelazne vlade.“

Planovi koalicije, koju predvode Sjedinjene Države i Britanija, o predaji vlasti ugroženi su stavom verskog poglavara iraèkih Šita, ajatole Alija Huseina al - Sistanija, koji želi direktne izbore za èlanove prelazne Skupštine, umesto njihovog odabiranja na lokalnim skupovima, što je predložila koalicija. ... Anan je rekao da æe imati na umu krajnji cilj - da se do kraja iduæe godine održe izbori u Iraku, bez obzira na kompromise potrebne da se taj cilj ostvari.

XS
SM
MD
LG