Linkovi

Protivljenje samoubilaèkim napadima - 2004-02-04


Prethodnih nedelja, palestinski bombaši - samoubice izvršili su dva napada u Izraelu. 29-og prošlog meseca, mladi palestinski policajac je ubio sebe i 11 lica u autobusu u Jerusalimu. Ranije istog meseca, mlada palestinska majka je ubila sebe i èetiri Izraelca na kontrolnom punktu na ulasku u pojas Gaze. Za oba napada odgovornost su preuzele dve palestinske teroristièke organizacije: Hamas i Brigade muèenika al Akse. Lider Hamasa, šeik Ahmed Jasin, zapretio je novim teroristièkim napadima na Izrael - koje æe izvršiti mlade žene. U prošlosti, pretnje šeika Jasina mogle su da privuku pristalice. Ali danas, izgleda da je sve manje onih koji u to veruju. Palestinski novinar, Hasan Badtil, napisao je da : ”bi uskoro mogli da vidimo desetogodišnje samoubice i trudnice koje vrše napade, ukoliko društvo ne naðe snage da se suoèi sa tim pitanjem. “ Urednik lista palestinskih vlasti ”Hajat al Džedida“, Hafez Barguti, rekao je da : ”Ne smemo da vodimo rat uz pomoæ žena i dece, veæ moramo da su tome suprotstavimo.“ Èak i porodice bombaša - samoubica govore protiv ubistava, kaže urednik lista i veb stranice: ”Irak danas“, Hasan Fatah :

” Proveo sam dosta vremena u pojasu Gaze, i razgovarao sam sa mnogim èlanovima porodica bombaša - samoubica. Nihovim izjavama provejava tuga i duboko razoèarenje što su se njihova deca odluèila na takav korak. Danas je verovatno sasvim jasno da je veliki broj ljudi spreman da govori o tome, i protiv toga. “

I zaista, prema rezultatima anketa javnog mnjenja, koje je sproveo Palestinski centar za politiku i istraživanje stava javnog mnjenja u Ramali, ogromna veæina palestinskog naroda želi da obe strane okonèaju nasilje. Možda je to razlog što se arapski i muslimanski ekstremisti, ukljuèujuæi teroriste Hamasa i Brigada muèenika al Akse, protive samoopredeljenju Palestinaca. Ukoliko bi palestinski narod sam mogao da odluèuje, mogao bi da preduzme ozbiljne akcije protiv onih koji su spremni da žene i decu šalju u smrt.

XS
SM
MD
LG