Linkovi

Keri pobedio u pet od sedam država - 2004-02-04


Senator iz Masaèusetsa Džon Keri i senator iz Severne Karoline Džon Edvards bili su veliki pobednici na juèerašnjim demokratskim primarnim izborima. Senator Keri je pobedio u pet od sedam država, senator Edvards je pobedio na primarnim izborima u Južnoj Karolini ,dok je u Oklahomi bio u tesnoj trci sa penzionisanim generalom Veslijem Klarkom i senatorom Kerijem. Prilog je pripremio saradnik Glasa Amerike Džim Maloun:

Bila je to još jedna velika noæ za senatora iz Masaèusetsa Džona Kerija, koji je uèvrstio svoj položaj favorita medju demokratskim kandidatima ubedljivom pobedom u Arizoni, Delaveru, Mizuriju, Nju Meksiku i Severnoj Dakoti. Senator Keri je pobede proslavio sa svojim sledbenicima u saveznoj državi Vašington, koja æe biti domaæin stranaèkih izbora u subotu.

”Sada æemo preneti ovu kampanju i želju za jaèom, pravednijom i prosperitetnijom Amerikom u sve krajeve naše zemlje. Neæemo se uljuljkivati ovim pobedama. Takmièiæemo se svuda i u novembru æemo pobediti Džordža Buša.“

Medjutim, sinoæ je uspeh zabeležio i senator iz Severne Karoline Džon Edvards, pobedivši na primarnim izborima u Južnoj Karolini sa znatnom razlikom u glasovima ispred senatora Kerija. Pored toga, veoma dobro je prošao u Oklahomi, u tesnoj trci sa penzionisanim generalom Veslijem Klarkom i Senatorom Kerijem. S obzirom da dobre juèerašnje rezultate senator Edvards je sada postao vodeæi rival senatoru Keriju za predsednièku nominaciju Demokratske stranke, a samim tim i za pravo da bude protivkandidat predsedniku Bušu na izborima u novembru. Senator Edvards se sledeæim reèima obratio svojim sledbenicima u Južnoj Karolini:

”Još uvek živimo u dve razlièite Amerike. Dva razlièita zdravstvena sistema, dva sistema državnih škola, dva poreska sistema, dve vlade, dve ekonomije. Ali to ne mora da bude tako. Vi i ja zajedno, izgradiæemo takvu Ameriku koja æe biti dobra za svakoga.“

Penzionisani general Vesli Klark takodje se bori da ostane u trci za nominaciju Demokratske stranke. On je odneo tesnu pobedu u Oklahomi:

”Kao stari vojnik iz Arkanzasa, ne mogu biti ponosniji na vašu podršku na ovim prvim izborima na kojima sam pobedio. Hvala vam.“

Juèerašnji rezultati predstavljali su loše vesti za druge predsednièke aspirante Demokratske stranke. Senator iz Konetikata Džozef Liberman povukao se iz trke pošto je loše prošao na svih sedam juèerašnjih primarnih izbora, ali je obeæeo da æe podržati demokratskog kandidata na novembarskim izborima:

”Danas su biraèi doneli svoj sud i ja ga prihvatam. Ali ja sam spreman da podržim kandidata naše stranke i uèiniæu sve što mogu da onemoguæim drugi mandat Džordžu Bušu i pružim amerièkom narodu novi poèetak.“ Bila je to još jedna razoèaravajuæa noæ i za bivšeg guvernera Vermonta, Hauarda Dina, koji se upinjao da se vrati u trku nakon ranijih poraza u Ajovi i Nju Hempširu. Uprkos lošim rezultatima u nekoliko država Din je rekao svojim sledbenicima da æe ostati u trci:

”Ono što želim ovoj zemlji i što verujem da svako drugi želi ovoj zemlji jeste fundamentalna, institucionalna promena, a to nam neæe pružiti neko ko je stekao iskustvo u Vašingtonu.“

Trka za predsednièku nominaciju Demokratske stranke nastavlja se u subotu, u saveznim državama Mièigen i Vašington. Pobednik bi se mogao znati veæ 2. marta, kada se održavaju primarni izbori u deset država, ukljuèujuæi delegatima bogate države Kaliforniju, Njujork i Ohajo.

XS
SM
MD
LG