Linkovi

Vašington post:  Pauel možda ne bi preporuèio vojnu akciju da je o iraèkom oružju znao ono što zna danas - 2004-02-03


Sekretar Pauel je, medjutim, rekao u intervjuu novinarima da možda ne bi preopruèio vojnu akciju da je znao ono što zna danas o oružanima zalihama Sadama Huseina. Iz Stejt departmenta izveštaj nam je uputio dopisnik glasa Amerike, Dejvid Golast.

Komentarima koje je dao listu ”Vašington post“ Kolin Pauel se izgleda distancirao od Bele kuæe u pogledu rata u Iraku, i to u vreme dok kontroverzija oko oružanog inventara Sadama Huseina raste. Medjutim, u razgovoru sa novinarima nakon današnjeg sastanka sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, Kofijem Ananom, sekretar Pauel je izrazio energiènu podršku odluci da se pribegne sili u svrgavanju bivšeg iraèkog vladara. Prema Pauelovim reèima, u svetlu ponašanja Sadamovog režima i namera - kako je rekao - ”užasnog, despotskog vodje“ predsednik Buše je isrpavno postupio. Mada se sada dovodi u pitanje razmera Sadamovih oružanih zaliha, nema sumnje da je on posedovao tehnièko znanje, infrastrukturu i sisteme za upotrebu oružja masovnog uništenja, rekao je Kolin Pauel:

“Zalihe su jedina stvar oko koje se vodi debata, i predsednik je doneo ispravnu odluku. Ni amerièki narod, a ni bilo ko drugi u svetu ne bi trebalo da sumnja u ispravnost naših akcija i istorija æe za to biti siguran test. Mislim da je iraèki narod veæ položio taj test jer sada pred sobom vidi demokratsku budænost i život u miru sa susedima. Nikada više neæe morati ra raspravlja o oružju masovnog uništenja. Uradjena je prava stvar“.

Kolin Pauel je -- kako navodi Vašington post -- izjavio da nije znao da li bi preporuèio invaziju na Irak da je znao da poratna potraga za oružjem neæe uroditi plodom. Prema ”Postu,“ Pauel je ukazao da izostanak zaliha oružja ”menja politièku kalkulaciju“ cele situacije. Medjutim, na neplanoranoj konferenciji za novinare, državni sekretar je danas izjavio da je vojna intervencija bila nešto s èime su se svi kljuèni predsednikovi savetnici složili, i s èime bi se ”verovatno ponovo složili“ pod bilo kakvim okolnostima. Podsetimo se da je izlaganje državnog sekretara o iraèkom programu za razvoj zabranjenog oružja -- koje je 5. februara prošle godine održao u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija -- predstavljalo presudan razvoj u donošenju odluke o vojnoj intervenciji u Iraku. Kolin Pauel je izjavio za ”Vašington post“ da je to izlaganje -- èija je sada verodostojnost dovedena u pitanje neuspešnom potragom za oružjem -- bilo odraz rasudjivanja zasnovanog na tadašnjima nalazima amerièkih obaveštajih službi. Prema njegovim reèima, svaka reè tog izlaganja bila je odobrena od strane obaveštajnih krugova. Sada æe, po nalogu predsednika Buša, rad tih istih krugova iz perioda pred rat u Iraku biti istražen od strane dvostranaèke komisije. Paralelnu istragu æe takodje voditi amerièki Kongres.

XS
SM
MD
LG