Linkovi

Buš o Avganistanu - 2004-02-02


Bivši glavni predstavnik UN u Avganistanu, Lakdar Brahimi, nedavno je održao govor u Savetu bezbednosti UN, u kome je rekao da je Avganistan suoèen sa izazovima na polju jaèanja zakona, poboljšanja bezbednosti i intenziviranja tempa obnove zemlje. SAD, njihovi prijatelji i saveznici, predani su pružanju pomoæi slobodnom Avganistanu. Ta zemlja je tokom vladavine ekstremnog talibanskog režima bila glavna baza za obuèavanje pripadnika Al Kaide u kojoj su teroristi nauèili kako da ubijaju nevine ljude. Taliban je odbacio ultimatum da izbaci teroriste iz Avganistana. Kao rezultat toga, rekao je predsednik Buš, talibanski režim “više ne postoji”.

“Varvarskog režima više nema i avganistanski narod je sada u boljoj situaciji . Mi pozdravljamo èinjenicu da je avganistanski narod sada slobodan. Setite se da Taliban, pre nego što smo mi stigli, nije dozvoljavao ženskoj deci da pohadjaju školu -- što ona danas èine.“

U decembru, veliki savet , sastavljen od muškaraca i žena iz celog Avganistana, usvojio je novi ustav, kojim se predvidjaju slobodni izbori i punopravno ukljuèenje žena u vladajuæu strukturu. “ Situacija se menja” rekao je predsednik Buš.

” Sloboda je moæna. Narod Avganistana otvara zdravstvene centre i nova preduzeæa. Vremena se menjaju jer je narod oslobodjen, a Amerika je bezbednija pošto Taliban više ne postoji, jer je Avganistan sada slobodan. Mi snažno stojimo uz one koji vole slobodu u Avganistanu.”

Rahim Alah komanduje vodom od 40 vojnika u novoj avganistanskoj nacionalnoj armiji. On je rekao“ Verujem da æe buduænos biti mirna za sve Avganistance širom zemlje. Mi æemo zajednièki raditi na obnovi ove uništene zemlje.”

XS
SM
MD
LG