Linkovi

Nov predlog budžeta dostavljen Kongresu - 2004-02-02


Predlog budžeta odslikava temu predsednikove kampanje za reizbor.

«Ova administracija objedinila je budžet i istakla jasne prioritete: pobediti u ratu protiv terorizma, zaštititi zemlju i obezbediti obrazovanje za našu decu».

Nacrt budžeta predvidja dalje poveæanje troškova za odbranu i unutrašnju bezbednost i smanjenje sredstava za unutrašnje potrebe, koje æe najviše pogoditi Sekretarijat za poljoprivredu i Agenciju za zaštitu životne sredine. Predsednik je, braneæi te redukcije, rekao da Kongres mora da pokaže fiskalnu uzdržanost. On je upozorio zakonodavce da, prema njegovim reèima, treba da budu razboriti sa novcem poreskih obveznika.

«Oèekujemo saradnju sa Kongresom u pogledu unošenja fiskalne discipline u proces odobravanja sredstava kako bi mogli da smanjimo deficit na pola u periodu od narednih pet godina».

Budžetom za 2005. je predvidjen rekordni nivo deficita od 521 milijarde dolara, iako je u prateæem saopštenju, podnetom Kongresu, predsednik pominjao 364 milijarde dolara deficita. Demokrate u Kongresu smatraju da je i taj smanjeni nivo prevelik. Oni navode da administracija smanjuje sredstva za pogrešne programe, i da bi predsednikov zahtev da poreske olakšice postanu trajne mogao da, na duži rok, dodatno oteža probleme sa budžetskim defifcitom.

Predloženi troškovi za odbranu, u visini od 401 milijarde i 700 miliona dolara, predstavljaju poveæanje od sedam posto u odnosu na ovogodišnje. Medjutim, taj predlog ne predvidja poveæanje sredstava za vojne operacije u Iraku i Avganistanu, za koje Pentagon kaže da æe biti pokrivene sredstvima iz dodatka budžeta, koji je odobren krajem prošle godine. Umesto toga, novi budžet za odbranu predvidja poveæanje sredstava za plate i beneficije vojnom osoblju kao i za poboljšanje opštih amerièkih vojnih sposobnosti. Blizu 75 milijardi dolara predvidjeno je za kupovinu naoružanja, ukljuèujuæi svršenija pešadijska borbena vozila, nove ratne brodove i dodatne avione. Predloženim nabavkama novih letelica obuhvaæen je i dodatni broj kontroverznih taktièkih transportnih aviona tipa Osprej, koji mogu da uzleæu i sleæu kao helikopteri, ali lete kao obièni elisni avioni. Osim toga, u novom budžetu prevdvidjeno je više od 9 milijardi dolara za raketnu odbranu, što jeza milijardu i 500 miliona dolara više nego u ovogodišnjem. Pentagon je saopštio da bi prve rakete presretaèi trebalo da budu locirane i uvedene u upotrebu na Aljasci, pre kraja ove godine.

XS
SM
MD
LG