Linkovi

Nasilje u Kambodži - 2004-02-02


Nasilje u Kambodži odnelo je, u Pnom Penu, još jednu poznatu žrtvu. Portparol amerièkog državnog sekretarijata, Adam Ereli, ukazuje da SAD žele prestanak nasilja.

“SAD oštro osuðuju ubistvo gospodina Džie Vidžie, koji je bio borac za prava radnika kao i zagovornik slobodnih radnièkih sindikata u Kambodži, što SAD snažno podržavaju. Mi osuðujemo takav kukavièki nasilni akt i pozivamo kambodžansku vladu da preduzme trenutnu i efikasnu akciju, kako bi se poèinioci ubistva Džie Vidžie izveli pred lice pravde.”

Kako navodi Sara Kolm, iz organizacije Hjuman Rajts Voè, “Džia Vidžia je bio jedan od najpoznatijih i najglasnijih zagovornika radnièkih prava u Kambodži.” On se nalazio na èelu jednog od najaktivnijih sindikata i puno je uèinio na organizovanju kambodžanskih tekstilaca. Vidžia je blisko saraðivao sa opozicionom strankom SEM RENG SI, a bio je i neumoran kritièar premijera Hun Sena, kao i vladajuæe Narodne stranke Kambodže. Meðu drugim žrtvama nasilja u Kambodži su i novinar opozicione radio stanice, koju kontroliše stranka FUNSIPEK, koji je ubijen u oktrobru. Tog istog meseca, na jednog popularnog pevaèa, koji je bio blizak stranci FUNSIPEK, pucano je i on je tom prilikom ranjen. Portparol državnog sekretarijata, Adam Ereli, ukazao je da vlasti u Kambodži moraju da prekinu atmosferu neodgovornosti, koja je odnela živote Džie Vidžie i drugih.

“Mi smatramo da je znaèajno da vlasti u Kambodži preduzmu svaku moguæu meru kako bi otkrile ko je to izvršio, zašto i da ih privedu pravdi, tako da ovo ni druga takva dela ne proðu nekažnjeno.”

Na sahrani Džie Vidžie, Min Nant, ispred koalicije politièkih aktivista, izjavio je da “vlada mora da prekine takvu kulturu nekažnjivosti, anarhije i ubistava u Kambodži.”

XS
SM
MD
LG