Linkovi

Buš saglasan sa nezavisnom istragom obaveštajnih podataka - 2004-02-01


Predsednik Buš se do sada zalagao da amerièki vojni inspektori završe svoj rad u Iraku pre nego što treba razmotrti moguænost nezavisne istrage obaveštajnih podataka. Meðutim postoje znaci da bi stvari mogle da se promene. Senator Trent Lot iz države Misipija, jedan od vodeæih republikanaca u senatskom Odboru za obaveštajna pitanja, ukazao je da Bela kuæa preispituje svoje stanovište.

“Koliko razumem Bela kuæa razmatra situaciju i želi da dozna celu prièu”.

U programu “Vesti nedeljom” televizijske mreže FOKS - Trent Lot, koji je svojevremeno bio predsednik Senata - izrazio je uverenje da je potrebno sprovesti nezavisnu istragu:

“U ovom sluèaju nema nikakv sumnje da je došlo do nekakvog obaveštajnog promaša”.

Zahtevi za nezavisnom istragom pojaèani su otkako je prošle nedelje bivši glavni amerièki vojni inspektor Dejvid Kej svedoèio pred kongresom i poèeo da daje televizijske intervjue. Po Kejovim reèima veliki broj ljudi je zaveden pogrešnim obaveštajnim podacima, dok on sumnja da æe ikada biti pronaðene veæe zalihe iraèkog oružja masovnog uništenja. Kej je u pomenutom programu televizije FOKS rekao da bi Bela kuæa podržala nezavisnu istragu. Takoðe je ukazao na internu istragu u Centralnoj obaveštajnoj agenciji CIA koja je u toku i na sliène istrage nekoliko Kongresnih odbora. Kej se takoðe zalaže da u istrazi uèestvuju politièki nezavisni eksperti, naroèito kada se imaju u vidu ovogodišnji predsednièki izbori. Opravdanost rata u Iraku veæ je postalo veliko predizborno pitanje.

Meðu onima koji rat dovode u pitanje je sadašnji favorit Demokratske stranke, senator Džon Keri iz Masaèuzetsa:

“Mislim da se veoma mnogo preterivalo, navlaèilo i obmanjivalo”.

Drugi demokratski senatori smatraju da nezavisnu istragu ne trebalo odlagati pod izgovorom da je ovo godina u kojoj se održavaju predsednièki izbori.

XS
SM
MD
LG