Linkovi

Posmatraèi OEBS-a u Rusiji - 2004-01-31


Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju saèinila je spisak problema sa ruskim parlamentarnim izborima i saopštila da æe poslati posmatraèe u Rusiju, koji æe nadgledati predstojeæe predsednièke izbore. Dopisnik Glasa Amerike Melani Sali izveštava iz Beèa.

U izveštaju OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije, navodi se da na prošlomeseènim parlamentarnim izborima nisu ispoštovani svi standardi te organizacije. Izmedju ostalog, uoèeni su problemi sa ruskim biraèkim spiskovima, kolizija izmedju lokalnih vlasti i partijskih funkcionera, kršenje tajnosti glasanja i nasilja na pojedinim biraèkim mestima. Pojedini kandidati su kritikovani zbog nelojalne i ksenofobiène kampanje. U dokumentu se posebno kritikuje vlast zbog zastrašivanja novinara, što je, kako se navodi, stvorilo atmosferu straha i autocenzure. Šef kancelarije Kristijan Strohal izjavio je da je tendenciozno izveštavanje medija pokvarilo izborni proces. «Ono što smo videli u Rusiji, bilo je jasno navijanje za jednu partiju, pozitivno navijanje za jednu partiju na državnim medijima, naroèito na televiziji i istovremeno podjednako navijanje protiv druge partije na tim istim medijima.»

Izveštaj OEBS-a je rezultat nadzora nekoliko stotina posmatraèa koji su prošlog decembra nadgledali kampanju. Posmatraèi su obišli oko 250 glasaèkih mesta na dan izbora. Ruski zvaniènici su protestovali zbog izveštaja OEBS-a, istièuæi da su kritike neopravdane, uz napomenu da bi i izbori u drugim zemljama, naroèito zapadnim demokratijama, trebalo da budu ocenjivani prema medjunarodnim pravilima. Strohal je odbacio ruski protest i rekao da je njegova kancelarija upuæivala posmatraèe u mnoge evropske zemlje. «Pratili smo izbore, na primer, u Velsu, Škotskoj i Severnoj Irskoj . Uputili smo tim iz moje kancelarije da posmatra i izbore za guvernera Kalifornije i upravo smo primili poziv za nadgledanje izbora u Španiji.»

Strohal je najavio da æe jedan posmatraèki tim uskoro krenuti u Rusiju da bi posmatrao kampanju za predsednièke izbore u martu. Ono što najviše brine posmatraèe, kažu u OEBS-u, jeste kako da osiguraju da medijsko pokrivanje ovih izbora bude neutralno i pošteno. Reèeno je i da æe OEBS izvestiti i o kampanji za predsednièke izbore u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG