Linkovi

Mars Rovers - 2004-01-31


Šest dana posle spuštanja na Mars, amerièko robotizovano vozilo «Oportjuniti» skotrljalo se sa platforme za sletanje na tlo «crvene planete», spremno da poène sa prikljupljanjem nauènih podataka. Novinar Glasa Amerike Dejvid Mekaleri prenosi sadržaj najnovijih nauènih izveštaja prema kojima je vozilo ranije osetilo prisustvo nekih minerala, koji ukazuju da je na Marsu nekada postojala tekuæa voda.

Kontrolori misije slušali su pesmu «Going Mobile», britanske rok grupe «Who», dok su s nestrpljenjem oèekivali potvrdu da se «Oportjuniti» pokrenuo. Konaèno, sa više od sat vremena zakašnjenja, robotizovano vozilo poslalo je crno-bele slike napravljene na površini Marsa na kojima se vidi prazna platforma za sletanje i tragovi toèkova na površini «crvene planete». Za šefa misije Džima Eriksona to je bio dokaz da je «Oportjuniti» u krateru na površini Marsa, gde se prošle nedelje spustio, za dva minuta prešao tri metra, razdaljinu od prednje rampe platforme za spuštanje, do površine Marsa.

«Na površini je, obavili smo prvi pokret i više nismo vezani ni za jedan deo onoga što smo sa sobom poneli sa Zemlje»

Erikson kaže da æe prvi cilj «Oportjunitije» biti da napravi mapu plitkog kratera oko sebe, prouèi stenovito tlo u krateru i na kraju da izaðe iz kratera na Meridijansku preriju, kako su nazvali taj deo «crvene planete». «Oportjuniti» i njegov brat blizanac «Spirit», koji se nalazi na drugoj strani Marsa traže geološki dokaz da je na «crvenoj planeti» bilo tekuæe vode, što bi moglo da ukazuje da je nekad tamo postojao život. I «Oportjuniti» je možda èak i pronašao takav dokaz, èak i pre nego što je obavio svoju prvu uspešnu vožnju. Nauènici koji vode misiju kažu da je jedan od instrumenata robotizovanog vozila potvrdio da u zemljištu kratera ima hematita, minerala bogatog gvožðem, koji može da se stvori u vodi. Ta vest, više nego uspešno razmeštanje robotizovanog vozila na površinu Marsa, bila je razlog da se otvori boca šampanjca.

Hematit je mineral koji je «Oportjuniti» pronašao pošto je orbitirajuæi amerièki satelit prethodno otkrio ogromne naslage istog na Meridijanskoj preriji. Jedan od nauènika misije Fil Kristensen, kaže da tragovi hematita koje je osetio «Oportjuniti» ukazuju na to da je on formiran na temperaturama u skladu sa vodenim okruženjem, kakvo su na primer jezero ili okean.

«Od podataka koje smo do sada sakupili, zakljuèili smo da tom hematitu pogoduju niže, a ne više osnovne temperature. Naèin da se dobije ta supstanca je formiranjem taloga iz vode na niskim temperaturama. To je jedna moguænost, ne kažem da je sigurno tako, ali moglo bi da bude.»

Kristensen kaže da æe «Oportjuniti» moæi da utvrdi poreklo hematita kada prikupi uzorke minerala i ispita ih uz pomoæ kompleta vrlo preciznih instrumenata. Rukovodioci misije oèekuju da æe i drugo robotizovano vozilo «Spirit» od sutra (nedelja) biti u normalnom stanju, posle višednevne popravke njegovog kompjutersog softvera. Memorija «Spirita» bila je preoptereæena raznim fajlovima, što je prouzrokovalo da vozilo prestane da prikuplja nauène podatke pre nešto više od nedelju dana. Inženjeri su proteklih dana izbrisali stotine fajlova iz «Spiritove» memorije, kako da bi robotizovano vozilo moglo da nastavi svoju istraživaèku aktivnost.

XS
SM
MD
LG