Linkovi

Pet putnièkih letova izmedju Evrope I SAD otkazano je u strahu od teroristièkih napada - 2004-01-31


Britiš Ervejz navodi da je bezbednost na prvom mestu, dok Er Frans saopštava da su letovi otkazani iz bezbednosnih razloga. U medjuvremenu, jedan anonimni amerièki zvaniènik izjavio je u subotu u Vašingtonu da obaveštajni podaci ukazuju da je pet ili šest evropskih letova za Sjedinjene Države moguæa meta teroristièke mreže Al Kaida. Predstavnik Britiš Ervejza izjavio je u Londonu da je ta avio-kompanija otkazala letove na savet britanske vlade, iz bezbednosnih razloga. Struènjak za bezbednost vazdušnog saobraæaja, Kris Jejts, iz uglednog èasopisa Džejns Difens izjavio je da se letovi nikada ne otkazuju olako, te da su informacije koje su dovele do toga sigurno bile veoma ubedljive.

«To je razuman i mudar potez u svetlu onoga što izgleda, a podlaèim reè “izgleda” – kao ozbiljan dokaz da bi ti letovi mogli biti meta terorista».

Nikakvi detalji o obaveštajnim podacima nisu objavljeni u javnosti, ali gospodin Jejts veruje da oni mogu biti povezani sa listom putnika.

«Možda sve to u velikoj meri ima veze sa èinjenicom da se hodoèašæe u Saudijskoj Arabiji bliži i da se sada približava Bajram. Svi ti ljudi koji su išli na hodoèašæe narednih dana æe se vraæati avionima kuæi. I postoji moguænost da vlasti izdvajaju imena koja možda odgovaraju njihovim spiskovima terorista I njihovih saradnika, ali to ne mora uvek biti aposlutno precizan metoda».

Trenutna situacija podseæa na period oko Božiæa I Nove Godine kada je, u strahu od novih napada u stilu 11. Septembra, otkazano nekoliko letova Britiš Ervejza i Er Fransa za Sjedinjene Države. Prehodno su Sjedinjene Države podigle nivo nacionalne bezbednosti na drugi najviši nivo uzbune, ali je on pre tri nedelje vraæen sa visokog na povišeni.

XS
SM
MD
LG