Linkovi

Bler prihvatio izvinjenje BBC-ja - 2004-01-29


Britanski premijer Toni Bler prihvatio je izvinjenje BBC-ja, koji je u kontroverznom izvještaju prošle godine objavio kako je britanska vlada namjenrno preuvelièala prijetnju od iraèkog oružja za masovno uništenje, da bi opravdala rat. Sudija lord Haton juèe je oštro kritikovao taj izvještaj B-B-C-ja. Novinar Glasa Amerike u Londonu, Majkl Dradž, prenosi pojedinosti. B-B-C se, prema ovdašnjim komentarima, našao u najtežoj krizi u osamdesetjednogodišnjoj istoriji. Od objavljivanja izvještaja sudije Hatona, ostavke su podnijeli predsjednik Upravnog odbora Gevin Dejvis i generalni direktor Greg Dajk. Kompanije je takoðe uputila betzrezervno izvinjnenje premijeru Bleru. Kriza u BBC-iju poèela je odmah pošto je sudija Brajan Haton, našao brojne novinarske i urednièke propuste u BBC-ijevom izvještaju u kojem Blerova vlada namjenrno preuvelièala prijetnju od iraèkog oružja za masovno uništenje, da bi opravdala rat. Hatonov izvještaj fokusiran je na okolnosti pod kojima je vladin struènjak za oružje, Dejvid Keli, identifikovan kao glavni izvor BBC-jevog izvještaja, izvršio samoubistvo. Vršilac dužnosti predsjednika upravnog odbora kompanije, Rièard Rajder, nakon današnjeg sastanka uprave BBC-ja uputio je javno izvinjenje.

«U ime BBC-ja, ne ustruèavam se da se bezrezervno izvinim svim pojedincima èija je reputacija ugrožena greškama koje je BBC napravio.”

Nešto kasnije, premijer Bler je prihvatio izvinjenje, obeæavši da se neæe miješati u nezavisnost medijske korporacije.

Za mene je to uvijek bila jednostavna stvar. Optužba, vrlo ozbiljna optužba, bila je lažna, baš kao što je to utvrdio Lord Haton. Sada je ta optužba povuèena i to je sve što sam želio. Sada želim da jasno stavim do znanja da æu u potpunosti poštovati nezavisnost BBC-ja. Nemam sumnje da æe B-B-C, što je i oèekivano, nastaviti da na propisan naèin i ubuduæe ispituje vladine aktivnosti. Mislim da nam ono što se trenutno dešava, govori da bi trebalo da povuèemo liniju i okrenemo se ka buduænosti – BBC svom, a vlada svom poslu». Ranije danas Greg Dajke je podnio ostavku na funkciju generalnog direktora BBC-ja, rekavši da je to u najboljem interesu kompanije.

«Mislim da je BBc veoma važna organizacija u ovoj zemlji, i da je ovo bilo vaoma neprijatno i teško vrijeme za BBC. Nadam se da æe se mojim odlaskom staviti taèka na tu prièu i da æe BBC nastaviti da obavlja svoj posao u službi javnosti.»

BBC je na mjesto vršioca dužnosti generalnog direktora postavio dosadašnjeg direktora Svjetske službe BBC-ja, Marka Bajforda. Bajford je po preuzimanju dužnosti rekao da BBC prolazi kroz turbulentan period i da æe odmah izanalizirati izvještaj sudije Hatona kako bi implementirao odreðene reforme.

XS
SM
MD
LG