Linkovi

Terorista uhvaæen u Pakistanu - 2004-01-29


Pakistanska policija je sada uhapsila voðu teroristièke organizacije Laškar-i-Džangvi, Šamina Ahmeda. Ahmed je zarobljen zajedno sa velikom kolièinom oružja i eksploziva. Veruje se da je on bio iza nedavnog napada granatama na hrišæansku crkvu u Karaèiju. Tada je automobil-bomba eksplodirao prilikom dolaska policije na scenu i ranjeno je 11 ljudi. ... Organizacija Laškar-i-Džangvi je sunitska teroristièka mreža povezana sa Al kaidom. Smatra se da je ta organizacija odgovorna za brojne eksplozije u autobusima i crkvama širom Karaèija i ubisto pet Amerikanaca, meðu kojima je i novinar Denijel Perl. Ista organizacija je 1999. pokušala atentat na tadašnjeg pakistanskog premijera, Navaza Šarifa. Pakistanci su potpuno svesni opasnosti koju predstavlja organizacija Laškar-i-Džangvi. ”Grad je izbegao ogromnu katastrofu jedino zahvaljujuæi tome što je policija zaplenila veliku kolièinu eksploziva i oružja”, napisao je Sarfaraz Ahmed u pakistanskom listu “Dejli tajms”, upitavši koliko æe još takvih skladišta biti otkriveno u gradu. ... Sjedinjene Države saraðuju sa Pakistanom i ostalim zemljama da bi onemoguæile delatnost Al kaide i organizacija kao što je Laškar-i-Džangvi. Amerièki predsednik, Džordž Buš, rekao je da ta saradnja donosi plodove.

”Idejni tvorac napada izvršenih 11. septembra, Halid Šeik Muhamed, našao se prošlog marta u rukama amerièkih i pakistanskih vlasti. 11. avgusta prošle godine, uhvaæen je i terorista Hambali, koji je odigrao kljuènu ulogu u napadima u Indoneziji, u kojima je poginulo više od dve stotine ljudi. Ulazimo u trag pripadnicima Al kaide širom sveta i skoro dve treæine njenih poznatih voða je veæ uhapšeno ili ubijeno“.

Ti uspesi nisu razlog za zadovoljstvo. I amerièki predsednik je rekao da je terorizam i dalje opasan.

“Teroristi i dalje kuju zavere protiv Amerike i civilizovanog sveta. Spremnošæu i hrabrošæu pobediæemo tu opasnost”, rekao je predsednik Buš, dodavši da “nismo prešli ceo ovaj put kroz tragedije, iskušenja i rat, da bismo sada pokleknuli i ostavili nezavršen posao”.

XS
SM
MD
LG