Linkovi

U planu nova anti-teroristièka ofanziva u Avganistanu - 2004-01-29


Izvori bliski Pentagonu objavili su da se planira nova anti-teroristièka ofanziva u Avganistanu u isto vreme kada je portparol amerièke vojske izrazio optimizam po pitanju hapšenja voðe Al-Kaide Osame bin Ladena. Sa opširnijim informacijama iz Sekretarijata za odbranu, javlja se novinar “Glasa Amerike“ Aleks Belida.

Portparol amerièkih vojnih snaga Brajan Hilferti rekao je novinarima u Avganistanu da se lov na odbeglog voðu teroristièke organizacije Al Kaida, Osamu bin Ladena, nastavlja i da su zvaniènici uvereni da æe on biti uhvaæen tokom ove godine. Njegova izjava vremenski se poklopila sa objavljivanjem informacije iz izvora bliskih Pentagonu da se na proleæe planira velika amerièka ofanziva u Avganistanu, èiji je cilj da se unište ostaci Al Kaide.

Zvanièna potvrda ove informacije još nije stigla, a vojni zvaniènici redovno odbijaju da komentarišu buduæe akcije, istièuæi da je neophodno da se saèuva operaciona bezbednost. Zvaniènici Sekretarijata za odbranu takoðe su odbili da komentarišu èlanak u dnevniku “Èikago Tribjun“ u kome se tvrdi da æe nova ofanziva amerièke vojske obuhvatiti i Pakistan. U prošlonedeljnom intervjuu “Vašington Postu“, pakistanski predsednik Pervez Mušaraf rekao je da misli “da bi Osama bin Laden mogao da bude na granici izmeðu Avganistana i Pakistana”. On je priznao da na teritoriji Pakistana postoje pristalice Al Kaide i Talibana, ali je dodao da se Pakistan “bori protiv njih“. Meðutim, prošle nedelje tokom govora u Švajcarskoj, Mušaraf je naglasio da ne postoji potreba da amerièke snage uðu u Pakistan kako bi pomogle u anti-teroristièkim operacijama. Uprkos svemu, “Èikago Tribjun“ citira vojni izvor iz Vašingtona koji kaže da æe u narednoj operciji amerièke trupe uæi u Pakistan, i to – kako se izrazio –“uz pomoæ Mušarafa“.

U dnevnom listu iz Èikaga tvrdi se da su ovi amerièki planovi voðeni zabrinutošæu zbog nedavnih pokušaja atentata na pakistanskog predsednika kao i zbog novih napada Al Kaide i Talibana u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG