Linkovi

Iraèani saraðuju u borbi protiv terorizma - 2004-01-28


Sve više Iraèana dostavlja informacije o bombama postavljanim pored puteva, planiranim napadima i sumnjivim komšijama. Slièno se dogodilo u al Moaleminu, šiitskom kvartu jugoistoènom Bagdadu.

Tri porodice su šest meseci živele povuèeno u tom kvartu, dok jednog dana njihove komšije nisu ukazale pripadnicima koalicionih snaga na sumnjivo ponašanje muškaraca. Kada su koalicioni vojnici opkolili kuæu na njih je iznutra otvorena vatra. Jedan Sirijac i dva Jemenca su poginula u tom okršaju. Kada su koalicioni vojnici pretražili kuæu pronašli su skriveno automatsko oružje, granate i eksploziv. ”Ovo je bilo sklonište terorista“ rekao je policijski kapetan Al Daud. Sused Almaz Zija Jusef izjavio je za Asosiejted Pres ” Da sam znao ko su, lièno bi ih prijavio. To je terorizam. To kalja ugled moje zemlje“.

Zamenik šefa amerièkog operativnog tima u Iraku, general Mark Kimit, kaže da je Iraèanima dosta stranih terorista i drugih nasilnika baasistièkog režima .

”Broj obaveštajnih podataka raste iz dana u dan. Dostavljaju nam ih lokalni stanovnici, koji shvataju da ti teroristi i kriminalci ne rade u njihovom interesu. Oni nam informacije dostavljaju dobrovoljno jer žele da njihov deo grada bude bezbedan“.

Koalicione snage pridobijaju poverenje i poštovanje Iraèana. Bilal Ibrahimi je zadovoljan da su koalicione snage u njegovoj zemlji i želi da terorizam bude ugušen. ” Osloboðeni smo trideset-petogodišnje represije” rekao je Ibrahimi i dodao: ”Nikakav sveti rat (džihad) ili pružanje otpora koalicionim snagama nisu potrebni“.

XS
SM
MD
LG