Linkovi

Robotske ruke za Mars sagradjene su u Kaliforniji - 2004-01-28


Firma Alliance Space Systems Inc., poznata po skraæenici ASI, smeštena je u malom industrijskom kompleksu, u predgradju Pasadene. Ta kompanija, sa svega 25 zaposlenih, konstruisala je i sagradila mehanièku ruku ugradjenu u oba marsovska vozila - Spirit i Opportunity. Direktor inženjerijskog odeljenja Bret Lindenfeld kaže da se u toj ruci, dužine 90 santimetara i težine oko 4 kilograma, nalaze èetiri nauèna instrumenta. Jedan od njih je mehanièki uredjaj za struganje površine marsovskog kamenja, druga dva su spektrometri za analizu hemijskog sastava kamenja i tla, a èetvrti je mikroskop. Lindenfeld kaže da su u izgradnji nailazili na ogromne teškoæe:

”Bilo je veoma uzbudljivo. Nikakve greške nisu bile dozvoljene. A kada biste razgovarali sa ljudima iz Laboratorije za mlaznu propulziju, koji su gradili vozilo i druge elemente sistema, na vozilu uopšte nije bilo slobodnog prostora. Sve je bilo konstruisano sa najmanjom moguæom tolerancijom.“

Iako se vozila sada nalaze 160 miliona kilometara od Zemlje, u hladnoj i prašnjavoj atmosferi, zglobovi na robotskim rukama moraju da funkcionišu besprekorno. Direktor kompanije ASI, Rene Fradet, nekada je radio kao inženjer u obližnjoj Laboratoriji za mlaznu propulziju. Sa dvojicom bivših kolega osnovao je sopstvenu firmu koja veæ šest godina tesno saradjuje sa pomenutom laboratorijom:

”Svaka misija ima jednog glavnog istraživaèa koji zna mnogo o senzorima ili nekoj drugoj tehnologiji koju žele da upotrebe. Ali neko treba to da upakuje u kutiju koja može da izdrži optereæenja prilikom lansiranja, da izdrži ekstremne temperaturne razlike, a da istovremeno ne bude mnogo teška. A to je veæ nešto što nije njihova oblast.“

U kompaniji ASI vladala je nervoza kada su se marsovska vozila spuštala i kada je trebalo da poènu da funkcionišu. Oba su poslala zapanjujuæe snimke marsovskog tla, ali su kompjuterski problemi na vozilu Spirit ugrozili njegove rezultate. Kompanija ASI ne radi samo za astroindustriju. Na primer, za holivudska filmska studija konstruisala je superstabilnu platformu za filmske kamere. Ipak, veæi deo njenih proizvoda šalje se u daleke i nepoznate svetove - ili kako piše na internet sajtu ASI-ja - u orbitalne i medjuplanetarne misije.

XS
SM
MD
LG