Linkovi

Kolin Pauel:  ”Rusija i SAD su prijatelji“ - 2004-01-27


Sekretar Pauel je izjavio da SAD tim koracima ne pokušavaju da opkole Rusiju koja je, kako se izrazio, prijatelj i partner Amerike. Više u izveštaju dopisnika Glasa Amerike iz Moskve, Lise Mekadams:

Državni sekretar Pauel je izjavio da bi bilo pogrešno da Rusi pomisle da su planovi o otvaranju malih, privremenih vojnih objekata u Istoènoj Evropi usmereni protiv ruskih interesa. U intervjuu koji je pre odlaska iz ruske pretonice dao moskovskoj radio stanici Eho, Kolin Paeul je izjavio da svaka zabrinutost koju izazivaju amerièki planovi samo ukazuje na potrebu okretanja ka buduænosti, a ne prošlosti.

”Hladni rat je završen, gvozdena zavesa je pala. Rusija i SAD su sada prijatelji, a ne konkurenti ili potencijalni neprijatelji,“ rekao je Pauel.

Državni sekretar je takodje naglasio da æe se - prema planovima - broj amerièkih vojnika stacioniranih širom Evrope u stvari smanjiti, sa preko 300 hiljada, koliko ih je bilo pre pada Svojetskog Saveza, na manje od sto hiljada u buduænosti.

Ruski mediji su veliku pažnju poklonili vesti da æe amerièke baze biti uspostavljene u Gruziji, ali državni sekretar Pauel je izjavio da Vašington ne planira trajno vojno prisustvo u toj zemlji. On je ponovio ponudu Vašingtona da pomogne Rusiji u snošenju troškova povlaèenja ruskih sanga iz dve vojne baze u Gruziji koje potièu iz sovjetske ere. Moskva, medjutim, još uvek nije zvanièno odgovorila na tu ponudu.

Kolin Pauel, koji je u Rusiju došao iz Gruzije, gde je prisustvovao inauguraciji novog predsednika, takodje je izjavio da SAD planiraju da daju Gruziji ove godine preko 150 miliona dolara pomoæi za ostvarenje planiranih reformi. Mada je u izjavi, koja je juèe objavljena u jednom ruskom listu, izrazio zabrinutost da politièka moæ Rusije još uvek nije sasvim pod kontrolom zakona, sekretar Pauel je izjavio da veruje u buduænost politièke reforme u toj zemlji:

”Kada pogledamo u prošlost od pre 30 godina, i kad pogledamo šta je ostvareno u proteklih 15, vidimo znaèajnu transformaciju u demokratski sistem uprave, u kojem ljudi mogu slobodno da glasaju. Stoga me ne brine moguænost da æe se Rusija vratiti starim vremenima Sovjetskog Saveza. Daleko od toga!“

U radijskom intervjuu Pauel se takodje založio zxa pravièno postupanje sa zatvorenim ruskim biznismenom Mihailom Hodorkovskim, bivšim predsednikom ogromne naftne kompanije ”Jukos.“ Hodorkovski, koji je optužen za utaju poreza i prevaru, otvoreno je finansirao opozicione stranke koje su se na prošlomeseènim parlamentarnim izborima nadmetale protiv saveznika predsednika Vladimira Putina. Neki tvrde da se Kremlj okrenuo protiv Hodorkovskog iz politièkih razloga, što ruski zvaniènici demantuju.

Upitan o separatistièkoj republici Èeèeniji, državni sekretar Pauel je izjavio da su amerièki zvaniènici apelovali na Rusiju da poštuje svoje obaveze u domenu poštovanja ljudskih prava u Èeèeniji i da traga za politièkim rešenjem. Pauel je, medjutim, ponovio da Vašington smatra Èeèeniju unutrašnjim pitanjem Rusije. On je zakljuèio da su Vašington i Moskva prevazišli razlike nastale zbog rata u Iraku i da sada blisko saradjuju. Kao primer naveo je napore za spreèavanje širenja nuklearnog oružja i pomenuo Iran i Severnu Koreju.

XS
SM
MD
LG