Linkovi

Dodeljeni Zlatni globusi - 2004-01-26


Treæi i poslednji nastavak "Gospodara prstena" nagradjen je za najbolji film u kategoriji dramskog dela, za komponovanu muziku i za najbolju pesmu koju izvodi Eni Lenox, dok je reditelj Piter Džekson dobio Zlatni Globus za najbolju režiju:

”Primajuæi ovu nagradu želim da odam priznanje profesoru Tolkinu za njegovo izuzetno delo”.

Film "Izgubljen u prevodu," prièa o sluèajnom susretu dvoje Amerikanaca u Japanu, proglašen je za najbolji u kategoriji komedije, reditelj Sofija Kopola dobila je nagradu za najbolji scenario, dok je zvezda filma - Bil Marej proglašen za najboljeg glumca u kategoriji komedije. U kategoriji sporednih uloga, Dajen Kiton je bila najbolja u žanru komedije, u filmu "Something's Gotta Give", dok je nagradu u kategoriji drame dobila Rene Zelveger za nastup u filmu ”Hladna planina”. Zlatni globus za najbolju žensku ulogu u drami dobila je Šarliz Teron, za film ”Èudovište“, nastao po istinitoj prièi o prvoj ženi serijskom ubici u SAD. Nagradu za najbolju mušku ulogu u kategoriji drame dobio je Šon Pen za ”Mistiènu reku“, dok je Tim Robins za nastup u istom filmu dobio nagradu za najbolju sporednu ulogu. Avganistanski film "Osama" - prièa o životu jedne devojke pod talibanskim režimom - proglašen je za najbolji strani film, dok je nagradu za životno delo dobio glumac Majkl Daglas. Najveæi dobitnik u kategoriji televizije je ”Andjeli u Americi” film kanala EjèBiO (HBO), inaèe adaptacija istoimenog komada Tonija Kušnera. Ovaj film o ljudima koji žive sa sidom dobio je pet Zlatnih globusa.

Podseæamo da za Zlatni globus glasa oko 90 èlanova Udruženja stranih novinara akreditovanih u Holivudu, a ova dodela je bila 61. po redu. U utorak æe biti objavljene nominacije za najprestižniju filmsku nagradu Oskar, koju dodjeljuju èlanovi Amerièke akademije filmske umetnosti i nauka.

XS
SM
MD
LG