Linkovi

Policijska saradnja SAD i Madjarske - 2004-01-26


Sjedinjene Države i Maðarska otvorile su meðunarodnu forenzièku laboratoriju za obuku policajaca iz bivših komunistièkih zemalja u najnovijoj tehnici istraživanja kriminala. Kako iz Budimpešte izveštava novinar Glasa Amerike Stefan Bos, osnivanje centra je deo amerièkih napora u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala:

Mikroskopi, oprema za ispitivanje DNK i fotolaboratorija su najnovije super-oružje u toj laboratoriji organizovano pod pokroviteljstvom amerièkog Federalnog biroa za istraživanje. Pomenuto oruðe namenjeno je borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala u zemljama bivšeg sovjetskog bloka. Vrednost opreme koju je FBI poklonio meðunarodnom forenzièkom centru u Budimpešti, iznosi skoro 300 hiljada dolara. U starom centru su pre deset godina obuèavani policajci iz zemalja Istoène Evrope. Amerièki ambasador u Maðarskoj, Džordž Voker kaže da æe nova Laboratorija koju je izgradila maðarska vlada doprineti znanju policijskih zvaniènika iz velikog broja zemalja:

“Ovaj centar æe služiti za obuku maðarskih ali i pripadnika još 26 zemalja Srednje, Istoène i Jugoistoène Evrope, kao iz zemalja Centralne Azije. Zadatak je široko zasnovan”.

Maðarski zvaniènici ukazuju da su socijalne i politièke promene u poslednjih deset godina dovele do prestruktuiranja i samog organizovanog kriminala. Neke od mreža obuhvataju organizovanu kraðu automobila, carinske prevare i trgovinu prostitucijom. Amerièki zvaniènici su zabrinuti zbog organizovanog krijumèarenja oružjem i nuklearnim materijalom iz Rusija i drugih bivših sovjetskih republika preko zemalja Srednje i Istoène Evrope. A, teroristièke organizacije koriste region za obuku i pranje novca. Krajem godine FBI planira da otvori regionalni antiteroristièki centar u Bugarskoj.

XS
SM
MD
LG