Linkovi

Sutra prvi primarni izbori - 2004-01-26


Ispred gimnazije u Našui, u Nju Hempširu, èlanovi predizbornog štaba senator Džona Kerija, nastoje da privuku što više pristalica. Za to vreme, senator Keri drži govor u školi. Njegova oštra poruka nailazi na oduševljenu reakciju prisutnih.

«Podržite me i zajedno æemo osvojiti Belu kuæu - i poslati Džordža Buša natrag u Teksas. Poruèiæemo svetu – posao je obavljen!»

Prema rezultatima anketa, Senator Keri ima znatnu prednost u Nju Hempšir u odnosu na svojih šest suparnika što je delom i posledica njegove pobede na predizbornim skupovima u Ajovi, pre nedelju dana. Mnoge ovdašnje demokrate, kao što je Hari Poter - da to je zaista njegovo pravo ime, kažu da je razlog to što veruju da senator Keri ima najbolje izglede da porazi predsednika Buša u novembru.

«Kao i mnoge druge demokrate, želim da izaberem nekoga ko æe moæi da porazi Buša. Došao sam do zakljuèka da Keri može to da uradi. Mislim da je važno da imamo nekog ko je uverljiv kada se radi o pitanjima odbrane i nacionalne bezbednosti, nekog ko je veteran...»

Bivši guverner Vermonta, Hauard Din, ulaže velike napore ne bi li povratio podršku posle razoèaravajuæeg treæeg mesta u Ajovi. Prema anketama, on je u Nju Hempširu drugi po popularnosti.

«Ono u èemu je naša kampanja uspela jeste da se obrati 50 odsto Amerikanaca koji su prestali da izlaze na izbore, zato što ne mogu da uoèe razliku izmedju demokrata i republikanaca i da im pruži razlog da glasaju.»

Veæina anketa pokazuje da se trojica kandidata takmièe za treæe mesto u Nju Hempširu. Medju njima je i penzionisani general Vesli Klark, koji pri svakom susretu sa biraèima istièe svoje vojno iskustvo da bi pridobio što više pristalica.

«Takmièim se da bi se izborio za više standarde liderstva u Americi. Potrebna mi je vaša pomoæ. Potrebna mi je vaša podrška. Hvala vam.»

Druga dvojica pretendenata koji se takmièe za treæe mesto su senator iz Severne Karoline, Džon Edvards, i senator iz susednog Konetikata, Džozef Liberman. Senator Edvards privlaèi veliki broj potencijalnih biraèa na svoje zborove, i nada se da æe ostvariti novi uspeh posle iznenadjujuæeg drugog mesta u Ajovi.

«Jedna od lekcija koje sam ovde nauèio je da su stanovnici Nju Hempšira veoma otvoreni – i da su takodje veoma ponosni to.»

Nju Hempšir je još od 1920. bio prva država koja održava primarne izbore i ovdašnji biraèi su ponosni na tu tradiciju i na kljuènu ulogu koju imaju u ranoj fazi procesa odabiranja predsednièkih kandidata politièkih stranaka. Od 1952. godine, nijedan pretendent koji nije bio prvi ili drugi u Nju Hempširu nije izabran za predsednika. Biraèi u žele da iskorite ovu priliku da izbliza upoznaju kandidate, da im lièno postave pitanja i da od njih dobiju direktan odgovor. Posle Nju Hempšira, sledeæi važan datum je 3. februar, kada sedam država, ukljuèujuæi i Južnu Karolinu, održava primarne izbore što æe primorati predsednièke pretendente da sredstva i potencijale svojih kampanja rasporede, uglavnom putem televizijskih oglasa.

XS
SM
MD
LG