Linkovi

I rover 'Oportjuniti'  poslao slike sa Marsa - 2004-01-25


Oduševljenje u kontrolnoj prostoriji Nasine (NASA) misije u Kaliforniji, pratilo je uspješno prizemljenje robota «Oportjununiti» na Mars. Bespilotni rover sa šest toèkova sletio je u oblast Meridiani Planum, za koju se vjeruje da je najravnija površina na Marsu. Ta oblast je udaljena 10.600 kilometara od mjesta gdje je 3. januara sletio rover "Spirit".

Èlan navigacionog tima Luis D’Amario kaže da je rover «Oportjuniti» sletio na taèno odredište, baš kao što je to bio sluèaj i sa Spiritom. Amerièka agencija za svemirska istraživanja, NASA, je prve snimke od svog drugog robot-vozila poèela da prima èetiri sata nakon besprekornog slijetanja. Mars je u tom trenutku bio 200 miliona kilometara udaljen od Zemlje.

Snimci koje je "Oportjuniti" poslao, prikazuju glatke tamno crvene površine i kameniti, svijetliji prostor. U pozadini se jasno vide tragovi slijetanja koje su ostavili roverovi vazdušni jastuci. Šef istraživaèkog tima Stiven Skvajers rekao je na konferenciji za novinare da je zapanjen snimcima – kako je kazao «vanzemaljskog, bizarno pejsaža".

Dva amerièka rovera su u, 820 miliona dolara vrijednoj, misiji geološkog istraživanja dokaza o postojanju vode, kao preduslova razvoja života na Crvenoj planeti.

"Spirit" je u srijedu imao ozbiljnih tehnièkih problema, kada je prekinut stalni priliv slika i drugih nauènih podataka. Nasini nauènici su saopštili da æe tokom narednih nedelja uspjeti da otklone taj softverski problem i da æe «Sprit» uspješno nastaviti svoju misiju na Marsu.

XS
SM
MD
LG