Linkovi

Dejvid Kej podneo ostavku - 2004-01-24


Najviši amerièki funkcioner odgovoran za potragu za zabranjenim iraèkim oružjem za masovna uništavanja, Dejvid Kej, podneo je ostavku jer, kako je rekao, smatra da ta zemlja više nema nikakve zalihe nuklearnog, hemijskog ili biološkog naoružanja. Ali potraga za tim naoružanjem time još nije završena. Izveštava dopisnik Glasa Amerike Nik Simioni.

Posle skoro osam meseci traganja, šef amerièke grupe za istraživanja u Iraku, Dejvid Kej, podneo je juèe ostavku izjavivši za agenciju Rojters kako smatra da Irak nema zabranjeno oružje za koje je Bušova administracija tvrdila da predstavlja opasnost po ostatak sveta. Ta tvrdnja je izazvala invaziju na Irak, sprovedenu prošlog marta. Inaèe, Dejvid Kej je i tokom devedesetih godina služio u Iraku kao inspektor Ujedinjenih nacija za naoružanje.

Objavljujuæi Kejovu ostavku, direktor amerièke Centralne obaveštajne agencije, Džordž Tenet, rekao je da je za njegovog naslednika izabrao Èarlsa Delfera. Taj bivši funkcioner državnog sekretarijata bio je èlan tima Ujedinjenih nacija pod èijim nadzorom je tokom devedesetih godina uništavano zabranjeno iraèko naoružanje. Delfer je bio jedan od onih struènjaka koji su izražavali sumnju u to da u Iraku još ima zaliha takvog naoružanja. Ranije ovog meseca on je rekao novinarima da to što Dejvid Kej i njegov 14-èlani tim nisu mogli da pronadju takvo naoružanje verovatno znaèi da ga nije ni bilo. Ali dok se pripremao da se ponovo vrati u Irak, Delfer je izjavio da je voljan da nastavi potragu i da æe predano pratiti svaki trag, ma kuda ga on vodio. Bušova administracija i dalje tvrdi da æe iraèko zabranjeno naoružanje biti pronadjeno. Ove nedelje, potpredsednik Dik Èejni je izjavio za Nacionalnu radio mrežu da je potrebno više vremena da se pregleda, kako se izrazio, svaka ”rupa i svako stovarište“ gde bi takvo naoružanje moglo da se nalazi.

XS
SM
MD
LG