Linkovi

Reagovanja gradjana na Bušov govor - 2004-01-21


Amerikanci širom zemlje razlièito reaguju na sinoænji govor predsednika Buša o stanju unije. Saradnik Glasa Amerike, Beri Njuhaus, razgovarao je sa nekoliko gradjana i zamolio ih za njihov komentar o predlozima koje je predsednik Buš izneo u svom govoru.

Prvi deo govora predsednika Buša bio je posveæen ratu u Iraku i pretnji medjunarodnog terorizma. Predsednik je rekao da akcije SAD u inostranstvu doprinose da Amerikanci budu bezbedni kod kuæe. Džin Stajner iz Sinsinatija, u državi Ohajo, smatra da predsednik èini ono što je potrebno kako bi Amerikanci bili bezbedni.

“Pošto sam roditelj, shvatam tu situaciju - da je potrebno da nešto preduzmemo sada kako bi zemlja bila bezbedna i za moju decu i unuke. Mislim da ne možemo da se opustimo i zamislimo da æe problemi nestati samo od sebe. Drago mi je da predsednik ima èvrste stavove o potrebi da se terorizam eliminiše.”

Medjutim, drugi Amerikanci se ne slažu sa naèinom na koji predsednik Buš pokušava da Ameriku uèini bezbednijom. Viki Hansen živi u predsednikovoj matiènoj državi – Teksasu. Ona smatra da naèin na koji je predsednik vodio rat protiv terorizma nije uèinio Ameriku bezbednijom.

“Svakako se ne radi o diplomatskom pristupu u cilju pronalaženja zajednièkih gledišta sa drugim zemljama i suoèavanju sa problemima pre nego što postanu još veæi. Mislim da smo sada više izloženi opasnosti nego ranije.”

Kada se radi o unutrašnjoj politici, predsednik Buš je zatražio od Kongresa da uèini poreske olašice trajnim i da nastavi da jaèa ekonomiju. Èarli Pou iz Tampe, na Floridi se slaže sa tim, ali kaže da poreske olakšice same po sebi nisu dovoljne.

“Poreske olakšice su dobre za stimulisanje ekonomije. Ali, problem je što smo trošili mnogo novca, zatim smo uveli poreske olakšice i trošili još više novca. Medjutim, ako želimo da smanjujemo poreze trebalo bi da smanjimo i izdatke.”

Ferel Kvinlan iz Finiksa u Arizoni ipak samtra da poreske olakšcie doprinose da se ekonomija oporavi i da æe, vremenom, nova radna mesta biti otvorena.

“Svi znaci su tu – mislim da treba da verujemo ekonomistima koji kažu da nova radna mesta dolaze na kraju ekonomskog oporavka.”

Medjutim, Rik Raum iz Hantingtona u državi Njujork, smatra da uprkos niskim kamatnim stopama i niskoj inflaciji rast ekonomije možda neæe dovesti do otvaranja novih radnih mesta, kako to oèekuje predsednik Buš.

“Mislim da ekonomija može da bude snažna, a da nezaposlenost i dalje postoji. Savremena tehnologija èini mnoga radna mesta nepotrebnim tako da smo suoèeni sa tim interesantnim fenomenom - da se, iako ekonomija postaje jaèa, nezaposlenost ne smanjuje, što bi pod normalnim okolnostima bio najvažniji indikator ekonomskog oporavka.”

Mišljenja se razlikuju. Medjutim, do predsednièkih izbora preostaje nešto više od deset meseci i još je prerano da inicijative predsednika Buša daju neke konkretne rezultate koji bi mogli da utièu na opredeljenje biraèa.

XS
SM
MD
LG