Linkovi

Roditelji bombaša - samoubica - 2004-01-21


Palestinske teroristièke grupe nastavljaju da podstièu na samoubilaèke napade u Izraelu, u kojima ginu ili bivaju ranjeni kako Izraelci tako i Palestinci. Mnoge zemlje osudjuju takve napade. Ali, šta o tome misle Palestinci? Posebno, šta o tome misle porodice bombaša-samoubica?

Stereotipno je mišljenje da porodice slave svoje mrtve sinove ili æerke kao muèenike. To se èesto i dogadja, iako se može postaviti pitanje šta majka ili otac zaista misle kada im dete odbaci život zbog ubistva koje samo izaziva novu tugu, gorèinu i mržnju. Da li su ti roditelji zaista ponosni? Ili samo igraju takvu ulogu pod pritiskom društva?

U svakom sluèaju, takva stereotipna reakcija sve je redja. Palestinski roditelji i drugi poèeli su èešæe da govore protiv teroristièkih grupa, koje vrše pritisak na mlade ljude da postanu samoubilaèke ubice.

Jedan od takvih roditelja je Bilal al-Masri. Kako piše list Njujork tajms, Masrijev 15-godišnji sin Amdžad ubijen je od strane izraelskih vojnika u Nablusu, na Zapadnoj obali. Izraelci kažu da je Amdžad gadjao izraelske vojnike kamenicama, što neki Palestinci pobijaju.

Oèigledno pokušavajuæi da osveti brata, drugi Masrijev sin, Ijad, nabavio je pojas sa eksplozivom i pokušao da izvrši samoubilaèki napad. Ali izraelski vojnici su ga opkolili pre nego što je to uspeo. Ijad je detonirao eksploziv i ubio samo sebe.

Ko su teroristi koji su poslali Ijada na samoubilaèki zadatak? Niko to neæe da kaže, ali za Bilala al-Masrija ti teroristi su odgovorni za Ijadovu smrt. ”Moj sin je bio u šoku posle smrti svoga brata,“ rekao je Masri Njujork tajmsu. ”On nije bio svestan svojih postupaka. Trebalo je da teroristi shvate njegovo stanje,“ rekao je Masri, ”i da mu ne dozvole da to uradi, èak ako je sam to tražio.“

Mnogi Palestinci u Nablusu govore isto. Oni kažu da bi osobe koje su poslale Ijada u smrt trebalo da odgovaraju zbog toga. I oni su u pravu.

XS
SM
MD
LG