Linkovi

Govor predsednika Buša o stanju Unije - 2004-01-21


- Amerika je veèeras nacija pred kojom stoje velike odgovornosti i mi smo za njih spremni.

- Naša najveæa odgovornost je aktivna odbrana stanovnika SAD. Od 11-og septembra 2001-e prošlo je 28 meseci - više od 2 godine bez napada na amerièkom tlu - i lako je poverovati da je opasnost prošla. Ubijanje je nastavljeno na Baliju, u Džakarti, Kazablanci, Rijadu, Mombasi, Jerusalimu, Istanbulu i Bagdadu. Teroristi nastavljaju da kuju zaveru protiv Amerike i civilizovanog sveta. Zahvaljujuæi našoj volji i hrabrosti ta opasnost æe biti poražena.

- U SAD, gde je rat zapoèeo, pripadnicima sekretarijata za unutrašnju bezbednost i drugim snagama bezbednosti, moramo da nastavimo da pružamo sva nepohodna sredstva koja su im potrebna da bi mogli da nas brane. Meðu najneophodnijim sredstvima je i takozvani “Patriot akt” zakon, kojim se federalnim službama bezbednosti pruža moguænost da razmenjuju informacije, da prate teroriste, da im razbijaju æelije, kao i da im plene dobra.

- Od prošlog susreta u ovom sastavu, borbene jedinice SAD, Velike Britanije, Australije, Poljske i drugih država sprovele su zahteve UN i prekinule vladavinu Sadama Huseina, oslobodivši narode Iraka.

- Zahvaljujuæi amerièkom voðstvu i odluènosti, svet se menja na bolje. Prošlog meseca je libijski lider dobrovoljno obeæao da æe eliminisati sve programe oružja za masovno uništenje, ukljuèujuæi i program za obogaæivanje uranijuma radi upotrebe u nuklearnom oružju. Pukovnik Gadafi je ispravno procenio da æe njegovoj zemlji biti bolje, te da æe biti mnogo bezbednija, bez oružja za masovno uništenje.

- Razlièite pretnje zahtevaju razlièite strategije. Zajedno sa zemljama u regionu, mi insistiramo da Severna Koreja eliminiše svoj nuklearni program. Amerika i meðunarodna zajednica zahtevaju da Iran ispoštuje meðunarodno preuzete obaveze i ne proizvodi nuklearno oružje. Amerika je posveæena tome da najopasnije oružje na svetu ostane van domašaja najopasnijih režima na svetu.

- Neki od kritièara su rekli da bi naše obaveze u Iraku trebalo internacionalizovati. Takvu vrstu kritike je teško objasniti našim partnerima u Britaniji, Australiji, Japanu, Južnoj Koreji, Filipinima, Italiji, Španiji, Poljskoj, Danskoj, Maðarskoj, Bugarskoj, Ukrajini, Rumuniji, Holandiji, Norveškoj, El Salvadoru kao i onima u još 17 drugih zemalja, koji su dali trupe za Irak. Od poèetka je Amerika tražila meðunarodnu podršku za operacije u Avganistanu i Iraku, i dobili smo dosta podrške. Postoji, meðutim, razlika izmeðu predvoðenja koalicije više zemalja, i povinovanja primedbama nekoliko zemalja. Amerika nikada neæe tražiti dozvolu da brani bezbednost svog naroda.

- Dok god Bliski istok bude bio mesto gde vladaju tiranija, beznaðe, i ljutnja, nastaviæe da bude proizvodi pojedince i organizacije koje æe biti pretnja Americi i našim prijateljima. Zato Amerika sledi strategiju slobode za širi region Bliskog istoka. Mi æemo se suprotstaviti neprijateljima reformi, suprotstaviti se saveznicima terorizma, a pred naše prijatelje æemo postaviti više standarde. Da bi razbili prepreke koje pravi propaganda puna mržnje, Glas Amerike i druge servisi poveæavaju svoje programe na Arapskom i Presijskom, a uskoro æe i novi televizijski servis poèeti da tom regionu pruža pouzdane vesti i informacije.

- Amerika je zemlja sa misijom, koja potièe iz naših najosnovnijih uverenja. Mi nemamo želju da dominiramo, nemamo ambicije da budemo imperija. Naš cilj je demokratski mir, mir koji je zasnovan na dostojanstvu i pravima svakog èoveka i žene.

- U protekle 3 godine, teškoæe su otkrile i fundamentalnu snagu amerièke ekonomije. Prošli smo recesiju, teroristièki napad, poslovne skandale, kao i nesigurnosti koje nosi rat. A pošto smo reagovali tako što smo privredu stimulisali poreskim olakšicama, ekonomija je jaka i nastavlja da jaèa.

- Veèeras od vas tražim da reformišemo naše zakone o imigraciji, kako bi oni bili slika naših uverenja i kako bi bili od koristi privredi. Predlažem novi program za privremene radnike, koji æe povezati strane radnike i naše poslodavce, kada za takve poslove nema zainteresovanih Amerikanaca.

- Zdravstveni sistem kojim upravlja država je pogrešna vrsta recepta. Kontrolom cena, proširenjem pristupa, kao i dajuæi moguænost veæem broju Amerikanaca da imaju zdravstveni zaštitu, mi æemo oèuvati sistem privatne medicine koji je amerièko zdravstvo napravio najboljim na svetu.

- Jaka Amerika, takoðe, mora da poštuje instituciju braka. Mislim da treba da poštujemo pojedince i da zauzmemo principijelan stav u vezi sa jednim od osnovnih, trajnih institucija naše civilizacije.

XS
SM
MD
LG