Linkovi

Buš sutra govori o stanju unije - 2004-01-19


Predsednik Buš æe sutra održati govor o stanju nacije u Kongresu, što æe milioni Amerikanaca moæi da prate preko televizije.

Ustav SAD predvidja da predsednik mora, kako je navedeno, «s vremena na vreme», da obavesti Kongres o stanju unije. Moderni predsednici ispunjavaju tu obavezu tako što jednom godišnje drže govor u Kongresu. Stiven Vejn je profesor politièkih nauka na Džordžtaunskom univerzitetu u Vašingtonu.

”Govor o staju nacije je postao naèin na koji predsednik izlaže svoj program pred Kongresom i obraæa se amerièkom narodu, obaveštavajuæi ga o svojim uspesima u prošlosti i svojim nadama za buduænost.“

Alan Lihtman je pofesor i politièki analitièar na Amerièkom univerzitetu u Vašingtonu. On smatra da Amerikanci obièno povoljno ocenjuju govore predsednika o stanju nacije:

”Na primer, Bil Klinton nije ispunio mnoga od obeæanja koja je dao u svojim govorima u stanju unije, ali su njegovi govori ipak bili popularni pošto su ljudi iz njih saznavali kakve beneficije mogu da oèekuju i kakvim uspesima mogu da se nadaju kao gradjani ove zemlje.“

Lihtman dodaje da, mada su se neki predsednici obraæali i medjunarodnoj zajednici u svojim govorima o stanju nacije, to nije sluèaj sa predsednikom Bušom.

”On je bio usredsredjen na SAD, amerièki narod i na zaštitu amerièke nacionalne bezbednosti. Njegov stav prema drugim zemljama u suštini je bio - mi vodimo ispravnu politiku, mi se borimo protiv zla - dodjite i pridružite nam se.“

Prošle godine, govor predsednika Buša o stanju nacije bio je sumornog tona, naroèito kada je pominjao moguænost rata u Iraku. Ove godine bi, medjutim, trebalo oèekivati da njegov govor bude više optimistièan. Stiven Vejn smatra da æe predsednik takodje da govori o drugim uspesima njegove administracije, ukljuèujuæi poboljšanje zdravstvene zaštite za starije gradjane, borbu protiv terorizma i proširenje programa istraživanja svemira:

”On æe takodje govoriti o ekonomiji i o tome kako su poreske olakšice, prema njegovom mišljenju, imale efekta. Takodje æe pomenuti sredstva izdvojena za borbu protiv side i istraživanja u toj oblasti. Govoriæe i o uspesima njegovog plana o poboljšanju obrazovanja. Ukratko, biæe to nirvana za Ameriku.“

Ovo je izborna godina u SAD i predsednik æe, bez sumnje, iskoristiti svoj govor o stanju nacije da bi pokušao da pridobije podršku biraèa za svoj reizbor. Biraèi æe, svakako, u novembru imati priliku da iskažu šta misle o stanju unije pod predsednikom Bušom.

XS
SM
MD
LG