Linkovi

Ka Mesecu, Marsu i dalje... - 2004-01-17


Predsednik Džordž buš je objavio viziju o novim svemirskim istraživanjima Amerike. Planom je predvidjeno ponovno sletanje èoveka na Mesec najkasnije 2020. godine, prvo posle misije 1972-ge.

Medjutim najambiciozniji cilj, rekao je predsednik Buš, jeste istraživanje Marsa i drugih planeta.

“Vinuli smo se u svemir jer je želja da istražujemo i uèimo sastavni deo našeg karaktera. Taj poduhvat je urodio konkretnim rezultatima koji su poboljšali naš život na bezbroj naèina”.

Medju tim ostvarenjima je medicinska tehnologija kojom se dobijaju jasni snimci tumora i drugih abnormalnosti i usavršavaju mašina za dijalizu i ”pejsmejkera“ koji mogu da se programiraju da prate fluktuacije u otkucaju srca.

Stalititi izradjeni u okviru svemirskog programa omoguæavaju emitovanje i primanje televizijskih, telefonskih i internet signala širom sveta. ”Pa ipak, uprkos svemu ostvarenom, mnogo toga tek treba da se otkrije i nauèi,“ rekao je predssednik Buš:

“Amerika veæ skoro èetvrt veka nije razvila nov sistem unapredjenja svemirskog istraživanja. Vreme je da Amerika preduzme sledeæi korak“.

SAD æe, kazao je Džordž Buš, ”pozvati druge zemlje da im se pridruže u suoèavanju sa izazovima i uživanju u moguænostima koje donosi ova nova era otrkiæa.

“Vizija koju danas ocrtavam je putovanje, a ne trka. Pozivam druge zemlje da nam se na tom putovanju pridruže u duhu saradnje i prijateljstva”.

Svemirskim misijama bez ljudske posade biæe utrt put u vasionu. ”Medjutim - kako je rekao predsednik Buš - mi treba da vidimo, ispitamo i dodirnemo da bismo shvatili i nauèili. Jer jedino su ljudska biæa sposobna da se prilagode neiminovnim neizvesnostima koje donosi putovanje u svemir.“

XS
SM
MD
LG