Linkovi

Buš položio venac na grob Martina Lutera Kinga - 2004-01-16


Poseta je bila obeležena kontroverzom. U Atlanti, u saveznoj državi Džordžiji, predsednika su kraj groba Martina Lutera Kinga, doèekali demonstranti. Prema proceni tamošnje policije oko hiljadu demonstranata uzvikivalo je parole poput ”Buš idi kuæi“ i ”Mir a ne rat.“ Dva demonstranta su uhapšena kada su pokušala da napuste prostor odredjen za demonstrante. Poseta predsednika Buša na 75. godišnjicu Kingovog roðenja, bila je kratka. U pratnji èlanova Kingove porodice predsednik Buš je na grob položio venac i pognute glave odao mu poèast. Tokom te ceremonije nije davao nikakvu izjavu. Meðutim, tokom posete jednoj crkvi u Nju Orleansu, u Luizijani, u koju dolaze pretežno Amerikanci afrièkog porekla, predsednik je govorio o veri Martina Lutera Kinga u snagu religije.

”To je ono što je znao i to nam je važna pouka koju moramo pamtiti, da Božija reè može pokoriti moæne i uzdiæi slabe, da može doneti utehu i ohrabriti sve one koji èeznu za pravdom i slobodom.“

Dok je govorio sa iste predikaonice sa koje se nekada obraæao i Martin Luter King mlaði, predsednik Buš je apelovao na posetioce da podrže njegov plan da religiozne institucije dobiju novac iz budžeta vlade za voðenje socijalnih programa.

Na dan Martina Lutera Kinga, koji se slavi u ponedeljak, odaje se poèast svim Amerikancima koji su posvetili život utemeljenju principa slobode i jednakim moguænostima i pravima za sve. Meðutim neki afro-amerièki lideri smatraju da dolazak predsednika Buša na Kingov grob nije bio odraz zahvalnosti. Neki su naveli razlièitosti u politici Bušove administracije na domaæoj politièkoj sceni, dok su drugi ukazali na njegovu odluku da napadne Irak. Kingova udovica, Koreta Skot King, snažno je kritikovala naèin rešavanja konflikta sa Irakom, ali predsednikovu posetu nije javno komentarisala.

XS
SM
MD
LG