Linkovi

Pauel o “dramatiènom stvarima“ - 2004-01-14


Zahvaljujuæi koaliciji pod vodjstvom SAD, Avganistan i Irak su oslobodjeni i svet je bezbedniji. Kao što je rekao amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, dogodile su se “ izvesne dramatiène stvari” i u drugim delovima sveta, ukljuèujuæi afrièki kontinent.

“Videli smo da je Libija, nakon mnogo godina, odluèila da razvoj programa oružja masovnog uništenja nije vredan opšte izolacije i nedaæa. Kao rezultat delotvornih diplomatskih akcija Velike Britanije i SAD u pogledu Libije, upoznati ste sa dosadašnjim saopštenjima, a mi æemo preduzeti mere da se verifikuje okonèanje programa izgradnje oružja masovnog uništenja i biæemo u vezi sa Libijom da bi smo formulisali naše odnose u buduænosti. Medjutim, prvo moramo da proverimo da li su programi razvoja oružja masovnog oružja zaista ukinuti “.

Diplomatski uspesi se ne postižu preko noæi. Medjutim, diplomatske akcije su bile delotvorne u Libiji, rekao je Pauel, a svedoci smo i da se situacija u Sudanu poboljšava.

”Pregovoraèi su na sastanku na jezeru Naivaši u Keniji postigli dogovor o podeli bogatstva. Preostalo je još samo nekoliko pitanja, teških pitanja, u vezi sa spornim teritorijama. Medjutim, kljuèna stvar je da su se posle dvadesetogodišnjeg strahovitog rata, sudanski lideri okupili i da su samo korak - dva od postizanja sveobuhvatnog mirovnog sporazuma, kojim æe se uspostaviti mir u Sudanu “.

U Liberiji, rekao je Pauel, predsednièki mandat Èarlsa Tejlora, obeleèen nasiljem, okonèan je, a on se sada nalazi u izgnanstvu u Nigeriji. Liberija sada može da pristupi obnovi.

“Saradjivali smo sa prijateljima i partnerima u Africi i u UN i ostvarili taj uspeh, i uz neveliko vojno prisustvo i silu, obezbedili smo odlazak Tejlora i moguænost da se Liberiji pruži nova prilika ”.

U svim tim oblastima, SAD saradjuju sa prijateljima i partnerima. 2004. æe biti, kako je državni sekretar Pauel rekao, “uzbudljiva godina.“

XS
SM
MD
LG