Linkovi

Anan o verskoj netrpeljivosti - 2004-01-14


Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Kofi Anan upozorio je juèe da izraelska politika na Bliskom Istoku ne može da bude opravdanje za antisemitizam. Iz sedišta Ujedinjenih nacija, gde je generalni sekretar kritikovao versku netrpeljivost i prema islamu, izveštava dopisnik Glasa Amerike Dženi Falkon.

Anan je održao svoj govor u vreme kad se uoèavaju sve èešæi verbalni i fizièki napadi na Jevreje. Po reèima generalnog sekretara, nedavni napadi na Jevreje i njihove simbole u Evropi, Turskoj i u drugim zemljama, pokazuju da antisemitizam nije, kako je rekao, stvar prošlosti. Anan je upozorio na posledice negiranja holokausta i dodao da nikome ne sme da se dozvoli da kritiku izraelskih akcija na Bliskom Istoku koristi kao paravan za antisemitizam.

“U nekim sluèajevima, antisemitizam izgleda kao rezultat izraelsko-palestinskog sukoba, posebno posle njegove eskalacije poslednjih nekoliko godina. Kritika izrelske politike je jedno, a sasvim je drugo kada takve kritike dobiju oblik fizièkog ili verbalnog napada na Jevreje ili na simbole njihovog kulturnog nasledja i vere”.

Lider Ujedinjenih nacija takoðe je apelovao na one koji podržavaju Izrael da ne smeju da koriste optužbe za antisemitizam kako bi postigli svoj cilj. U poruci kojom se poziva na kraj fanatizmu, Anan je takodje kritikovao netrpeljivost, zlostavljanje i nepoznavanje mislimana. Krstaški ratovi i kolonijalizam su primeri vekovima starih napada na islam, dok su, prema reèima generalnog srekretara Ujedinjenih Nacija, nedavna manifestacija tog problema diskriminacija i sumnjièavost posle 11. septembra.

“Jedan od najgorih pokazatelja netrpeljivosti danas je islamofobija, nova reè za staru pojavu”.

Generalni sekretar je pozvao Ujedinjene Nacije da posvete pažnju problemu diskriminacije i rasizma i rekao da æe ova organizacija tokom sledeæih meseci održati seminare kako bi ponudila novu perspektivu rešavanja tih starih pitanja. Anan je dodao da su rat u Iraku i neuspeh pregovora o svetskoj trgovini primer dubokih podela u svetskoj politici i pozvao na jedinstvo u rešavanju osetljivih globalnih problema. Anan se obratio Ujedinjenim nacijama na poèetku predavanja posveæenog pokojnom Robertu Brnsu, škotskom pesniku koji se u svom delu pre dvesto godina bavio pitanjima siromaštva i bratstva. Njegova pesma "Auld Lang Syne," poznata i kao oda prijateljstvu, veoma se èesto peva na proslavana Nove godine.

XS
SM
MD
LG