Linkovi

Buš umanjuje O’Nilove kritike - 2004-01-13


Kako javlja novinarka Glasa Amerike iz Bele Kuæe Pola Volfson, predsednik Buš je izjavio da nije bilo lako doneti odluku o preuzimanju te vojne akcije, ali smatra da je njegova odluka bila ispravna:

Predsednik je pažljivo birao reèi dok je odgovarao na optužbe Pola O’Nila, koji je do decembra 2002. bio ministar trgovine u njegovoj vladi. O’Nil u svojoj knjizi piše da je predsednik Buš, od poèetka svog mandata, i pre teroristièkih napada 11. septembra, tražio razlog da napadne Irak. Bivši ministar je to ponovio i u intervjuu koji je u nedelju emitovala televizijska mreža CBS.

”Od samog poèetka vladalo je uverenje da je Sadam loš èovek i da treba da ode.“

Prvo javno reagovanje na taj intervju predsednik Buš je izneo na zajednièkoj konferenciji za novinare sa meksièkim predsednikom Vinsenteom Foksom u Montereju, u Meksiku.

”Zahvalan sam bivšem sekretaru O’Nilu što je služio zemlji. Radili smo zajedno u neka teška vremena.“

Predsednik Buš je pomenuo zajednièki rad u vreme ekonomske recesiji i kada su Sjedinjene Države napali teroristi. Takoðe je rekao da su ga teroristièki napadi naveli da shvati da Ameriku više ne štiti okean i da se pretnje moraju ozbiljno shvatiti.

” Kao predsednik Sjedinjenih Država, zvišena mi je obaveza da štitim bezbednost Amerikanaca.“

Predsednik Buš je izjavio da je pokušavao da razoruža Sadama Huseina u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, ali da je na kraju morao da donese tešku odluku i upotrebi vojnu silu, pošto je iraèki lider ignorisao zahteve ostalog sveta. U meðuvremenu, neki zvaniènici iz Ministarstva finansija traže da se povede istraga o tome da li je O’Nil možda nepropisno izneo u javnost poverljiva dokumenta, jer je tokom intervjua na CBS-u prikazan dokument na kome piše ”tajna.“

XS
SM
MD
LG