Linkovi

Poèeli pregovori o stacioniranju amerièkih trupa u Poljskoj i Rumuniji - 2004-01-11


Dve bivše komunistièke zemlje, Poljska i Rumunija, zapoèele su za pregovore o stacioniranju amerièke vojske na njihovoj teritoriji. Dopisnik Glasa Amerike Stefan Bos izveštava iz Budimpešte.

Poljski i rumunski zvaniènici izjavili su da su spremni da pregovaraju o smestanju amerièkih snaga u bivse sovjetske baze u tim zemljama kao i da oèekuju da æe pregovori sa Vašingtonom poèeti ubrzo. Obe države, bivse clanice Varsavskog ugovora, podržale su amerièku intervenciju u Iraku, za razliku od Nemaèke i Francuske.

Poljska, koja je postala èlanica Nato-a pre èetiri godine, prikljucila je dve hiljade vojnika u Irak u sastav amerièko britanske koalicije. Poljski ministar odbrane Jirži Zmajdžinski izjavio je da je njegova zemlja u nacelu prihvata da smesti da pruzi svoje vojne baze americkim snagama, dok pitanje ko æe pokrivati troškove stacioniranja jos nije rešeno.

U medjuvremenu, vojni ugovori od vise milijardi dolara sa Sjedinjenim Državama, Finskom i Izraelom za unapredjenje poljskih oruzanih snaga na nivo NATO-a, preopteretili su budzet zemlje.

Stacioniranje amerièkih trupa biæe, inace, jedna od glavnih tema razgovora poljskog predsednika Aleksandra Kvašnjevskog i amerièkog predsednika Džordža Buša u Vašingtonu krajem ovog meseca.

Rumunija, koja je æe postati èlanica Nato-a krajem godine, takodje je jasno predocila da su amerièki vojnici dobrodošli. Po recima rumunskog premijera Adriana Nastase, stacioniranje americkih trupa u Rumuniju – zbog njenog pristupa Crnom moru i Bliskom Istoku -- od narocite je strateske vaznosti za Sjedinjene Drzave.

XS
SM
MD
LG