Linkovi

Izrael odbacio jednostrano proglašenje palestinske države - 2004-01-11


Izrael je odbacio prijetnje palestinskih lidera da æe, u odstustvu mirovnog sporazuma, jednostrano proglasiti nezavisnu državu. Ros Dan izvještava iz Jerusalima.

Zvaniènici u kabinetu Arijela Šarona kažu da ne ne prihvataju da Palestinci, bez podrške Izraela, proglase državnu nezavisnost.

Izraelski funkcioneri su to saopštili pošto je juèe, Izvršni komitet Palestinske Oslobodilaèke Orgnaizacije (PLO) juèe razmatrao moguænost da se unilateralno proglasi palestinska država, koja bi obuhvatila teritoriju Zapadne Obale, Pojasa Gaze i istoèni Jerusalim, oblasti koje je Izrael okupirao tokom Bliskoistoènog rata 1967. godine.

Izraelski vojni radio je danas prenio ocjenu zvaniènika iz Šaronovog kabineta, koji je rekao da palestinske vlasti nisu sposobne ni da upravljaju oblastgima koje se nalaze pod njihovom jurisdikcijom i da –stoga –ne može biti rijeèi o palestinskoj državnoj nezavisnosti.

Palestinska Oslobodilaèka Organizacija je inicijativom za nezavisnost odgovorila na nedavne prijetnje premijera Šarona da æe, ukoliko mirovni pregovori propadnu, fizièki razdvojiti svoj narod od Palestinaca.

XS
SM
MD
LG